Kekeringan Idea Punca Plagiarism


Apa khabar anda semua? Saya harap semua berada dalam keadaan yang baik dan sihat walafiat. Setujukah anda semua bila saya berkata menulis blog kini menjadi salah satu 'aktiviti' yang sangat popular pada masa kini, sama ada ia bertujuan untuk peribadi mahupun dalam bidang perniagaan. Satu perkara yang seringkali menjadi [....]
Apa khabar anda semua? Saya harap semua berada dalam keadaan yang baik dan sihat walafiat. Setujukah anda semua bila saya berkata menulis blog kini menjadi salah satu 'aktiviti' yang sangat popular pada masa kini, sama ada ia bertujuan untuk peribadi mahupun dalam bidang perniagaan. Satu perkara yang seringkali menjadi matlamat seorang penulis blog ialah memiliki pembaca seramai mungkin.

Tidak dinafikan terdapat berjuta juta blog yang wujud di dunia sekarang ibarat cendawan tumbuh selepas hujan, bagaikan coklat coco crunch mencurah ke ladang gandum. Tetapi saya juga hairan mengapa masih ada beloger yang kekurangan idea untuk menulis walhal tiada batasan untuk menulis tidak kira dalam bentuk apa sekali pun. (Sebenarnya saya sendiri kekurangan idea untuk menulis di blog ini sejak kebelakangan ini. he he he!). Akibat kekeringan idea untuk menulis, maka wujud la "plagiarism".


Many people think of plagiarism as copying another's work, or brrowing someone else'e original ideas. (Sumber: Palgiarism.org). "Plagiarism' adalah mudah difahami dengan megambil hakcipta orang lain ataupun idea orang sebagai hak persendirian tanpa ada rujukan (penghargaan) kepada penulis asal. Dalam erti kata lain, yang saya maksudkan di sini adalah copy-paste.


Untuk mengelakkan berlakunya perkara tersebut saya ingin kongsikan tips yang saya sering gunakan ketika berblogging. Saya akan kongsi bersama anda 3 tips utama bagaimana untuk mendapat idea untuk menulis.


1) Buat review tentang berita terbaru sama ada dalam atau luar negara.


Teknik ini saya rasa ramai antara kita yang sudah menggunakkannya dalam beloging. Teknik ini cukup popular! tapi kalau nak dibandingkan dengan Lisa Surihani saya rasa lisa lagi popular..hoho! Untuk buat review anda boleh rujuk pelbagai sumber juga boleh dapatkan berita di Yahoo! News, Google News dan banyak lagi yang boleh di rujuk. Contoh berita terbaru sekarang ialah pasal selesema babi.Anda perlu hurai tentang apa yang anda paham mengikut gaya anda sendiri. Tapi ingat, jangan copy paste kerana itu sudah boleh di anggap sebagai plagiarize.


2) Manfaatkan You Tube.


Ni satu lagi tips menarik di mana anda dapat mencari idea melalui video tanpa perlu menulis sepatah perkataan pun. Teknik ini banyak digunakan oleh beloger beloger sekarang terutama melibatkan videos lawak. Itu adalah dari pemerhatian aku selama berblogging. Haa, apa lagi? cepat cepat la bukak you tube..muahaha!


3) Lawat blog orang lain


mungkin ramai yang setuju dengan teknik ini kerana dengan melawat blog orang lain anda akan dapat menyedut idea mereka dan satukan dalam satu entri. Teknik ini juga memberi kebaikan kepada anda untuk menarik dan meningkatkan traffic ke blog anda. Oh sebelum terlupa, anda dilarang sama sekali untuk copy bulat bulat idea penulis asal. Sila hargai orang lain berblog.


Sampai sini dulu untuk artikel kali ini, saya harap kawan kawan beloger dapat kongsi teknik yang digunapakai di rungan komen. Saya hanya mahu berkongsi bukan mahu mengajar kerna saya bukan seorang guru. Sebelum terlambat, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru tidak kira dimana jua berada, mungkin juga yang membaca artikel ini nanti adalah seorang guru.

ps: Jom Bekpes..terlewat sudah..hehe!

43 comments:

IxoR@ said...

Dengan memblog...boleh meleraikan rasa tension.

:D

miss lolly a.k.a luvfareda said...

kalau nak plagiat.
ubah2 la seket2 kan.
agaggaa,

aisyah said...

nak tambah!!!ngee~
perhatikan sekeliling anda
tgk langet pon ley dapat idea..
tipu??kahkah..x la..try ar..ngee~

Ivy Metaga said...

hmmm...kalo cam tu kena tulis satu ayat utk satu entry hahahah..sampai bila pun tak abis2 hahaha..

inspirasiizra said...

kering idea tak pe lagi,,
kalu xde internet lagi sakit otak,,
nak wat rujukan, nak Plagiarism blog tin susu
pun x leh ,,,

Encik Azizan said...

ixor@,

bgs la kalau dgn cara berblog bole relese tension..jgn mnmbhkn ketnsionan suda ek..hee

Encik Azizan said...

aisyah,

nak try la..klu btol idea tu berjaya boleh tmbh 1 lg teknik mncri idea utk berblog ni..:)

pauhputik said...

aduh kawe lambat jugok ngomen, sedih molek..... :(( kawe sokmo cari ilham nulis masa mandi..... hahah tera demo buat... gernti beres.....

Eazy Izzuddin said...

oh geetu rupenye...
xD

Cik AniS GalaxY said...

tp kan tin susu
ader jgk org berhasad dengki bile kite berblog..
pelik kan manusia nie

dpt jgk kite reles tension bile berblog nie
setuju la 102%..hehe

Encik Azizan said...

pauhputik,

xpe bro, entri lps ni demo jd 1st..hehe

macam bez gak idea tu, kdg2 ada gak mase mandi tu kua idea tp bile time nk menulis trus hilang.

idea ni kena y\tulis n simpan dulu mase die dtg mencurah curah tu..br x lupe

Encik Azizan said...

cik anis galaxy,

mmg btol tu. biase la manusia, xley tgk org len sng ade je nak dengki..

dalam berbelog ni sstgh dengki bile tgk blog org ramai pengnjung and secara automatik dorg prmte blog dorg, mcm nak tarik pengnjung yang datang ke kt blog kite..peace

azizan4444 said...

eazy,

aah bro..cmtu la..tp klu yang menulis menjrskn peribadi sgt x perlu kot teknik2 kt atas tu.

contohnya masalah peribadi,xkan maslah sndri nak amik idea org gak kan..hahaha

S@ndSulFur said...

lau tak rajin menulis???

so gne opinion ke 2... apa???

mengkritik.. he3...

p/s:- yg sibok,malas,n apa2 je ar yang seangkatan dengannya bleh ar bg idea kpd blogger2 nie... :)..bro ktegori sibok mengacau...he3...

mamma mia! said...

x pyh la tru2 ni.. amln syaitoonnnnnnnnnnnn

azizan4444 said...

s@ndsulfur,

kalau sesape yg tak rajin menulis tu bole pakai yg no 2..sesape yg malas jgk ley pakai no 2..hehe

kategori baru tu bro..ngee

Nine said...

haha..thanks 4 the tips zan..
aku lak ikut mood nak blogging..
kalo ada idea mood ok..baru best wat entri
aku suka gak copy paste nih..huhu..
tapi bab2 info..
hehe..

S@ndSulFur said...

he3

ubey said...

plagiat xpe. tapi jangan sampai mengaku sume isi2 tu yg dia. edit2 sket xpe. xpun kasi backlink. tp yg geram tu. mencuri phtu bangga ngn entri tu. kdg2 ak rase nk serang je. tp sabar je la. (ade kisah ni. ak nk tggu apdet kt blog je)

milimilo said...

yeah..plagiarism ni femes time nak siapkan esaiment..hoho..
time blogging,kering idea mmg punca dia..
xpon org tu mmg hobi dia tulis balik apa yg org tulis..dh xde keje sgt kot ;)

azizan4444 said...

milomilo,

tepat skali tu..mmg plagiat femes gler terutama di kalangan mahasiswa thn akhir yg brtngks lumus menyiapkan projek akhir @ tesis..kebnyakan cpy paste kat tenet je..mungkin sbb ni juga kualiti mahasiswa skang mnrun sdkit.

kalau hobi tu mmg xley kate apa la kan,same gak ngn org yg ckp hobi die suke mncuri..haha

azizan4444 said...

nine,

welkam bro..klu bab2 info xpe jnji kita backlink..share info bnda baik..hehe

kadang2 je ikot mood coz time mood ok pun idea ssh gak nak dtg..hehe..tu yg jadi cpy paste tu sbb mood ok sgt mase tu..hik3

azizan4444 said...

ubey,

kalau da lame beloging mcm bro kompem pna melalui bnda2 cmni..

tp nak bt mcmne kn. klu serang trus nmpak sgt kite x beradab plk nnti..ssh la nak ckp pasal bnda ni.

░♥si lampu neon♥░ said...

good keep it up ok! dulu mase first blogging aku copy cat gak. sebab blurry, tapi skang da ok da. da tau ape nak tulis. tulis ikut suka, no rules! tu yang best

hasni said...

halu zizannn
how r u there??

ubey said...

hak3. jgn panggil bro. ko tua dari aku kot

-WaN- said...

aku tak suke sgt copy paste idea org laen.seboleh-bolehnya nak idea yg takde kat org laen supaya tajuk diorang dgn kita berbeza.
lagi pon kalo duk ulas benda sama seperti hari guru sekarang ni,org senang naik muak. sbb dah ramai yg cerita pasal hari guru.. :)

azizan4444 said...

si lampu neon,

bgs la klu skang da idea nk mnulis tu..
coz konsep mnulis tu tak terhad,bebas kepada sesape saje dan gaya penulisan itu sndiri.

azizan4444 said...

hasni,

halu kembali hasni.saya ok2 aje d cni..hehe..

azizan4444 said...

ubey,

haha

azizan4444 said...

wan,

same la kita.aku pon x suke kalau nk ckp bnda same cm hari guru tu..aku juz selit2 je kt entri berkaitan..hehe

KhairiL's said...

kering idea tu lumrah la...hehe
aku pun mcm tu gk, tp aku x kan biar blog aku lebih dr 3-4 hari dgn entry lama...yg ni pun kalu x bzy la...kalu bzy x leh nk bt pape

tp aku setuju,
cara senang nk bt entry guna youtube
x yah nk tulis panjang²

plagiat kalu ada kredit dr mn amek aku rasa ok
sbb hargai karya owner tu

=)

secretname said...

plagiat tu klu de isu semasa ok la kan..mcm lawak2 ke..berita terbaru ke..br ok..xkn nk karang sendiri..haha..tp leh gak la klu tlampau rajin..lect aku marah tul klu plagiat nih...wakaka

mohdisa said...

Info menarik ni...aku pun kadang2 pun kekeringan...tp skg aku dah sedar...penat lelah org len...tak baikkan...:P

shazat said...

Shazat nak tiru tin susu

Encik Azizan said...

secretname,

hoho..mmg bnyak bnda berlaku di kalangan pelajar skrang..hehe

anda terjoin gak ke?hik3

Encik Azizan said...

shazat,

hi shazat,
klu nak tiru tin susu bole je..jgn tiru org len suda..

he he he!

my name is Ain said...

blog ain mesti xkn ade org plagiat..
sbb xkn die nk ngaku warna kulit dia cm blkg kuali..
kan?
huhu..

azizan4444 said...

ain,

erk?hahaha.

btol2..kalau ada pun msti org tu dtg dr india kn.hahaa

FARIE said...

plagiat utk beritau owg info leh ar terima tp kalo plagiat idea owg or cerita owg sgt x cool ok..
pnt owg tu melepek dpn pc cr idea, owg laen tetibe jer copy-paste..

azizan4444 said...

farie,

btol tu farie..stju sgt..tp klu mintak izin nk copy pste x ksh la..bg je..jgn crik snyp2 lps tu mgaku dr sndri punye plk.

aduka said...

aku tulis saja ape yg aku suka dlm blog aku.. sape nak baca, sape yg xnak, peduli ape aku? lgpun dulu blog aku utk personal jerk.. ntah cane jd commercial plak.. hahaha..

eh.. psttt..! komen aku.. hahaha

azizan4444 said...

aduka,

tu la psl, femes gler ko skang..tetiap mlm asik limit jek chatbox ko.

muahaha!

Post a Comment

Nak komen? Silakan.