Final Liga Juara-Juara Social Networks: Facebook Benam Myspace 3-1


Salam sejahtera kepada semua pembaca setia Tin Susu '87. Apa itu social network? social networking merupakan suatu bentuk sistem di mana setiap orang dapat berinteraksi dan membuat ruangan tersendiri atau homepage peribadi dan membolehkan ia berhubung dengan ruangan peribadi orang lain. Di sini mereka boleh berkongsi segala [....]

Salam sejahtera kepada semua pembaca setia Tin Susu '87. Apa itu social network? social networking merupakan suatu bentuk sistem di mana setiap orang dapat berinteraksi dan membuat ruangan tersendiri atau homepage peribadi dan membolehkan ia berhubung dengan ruangan peribadi orang lain. Di sini mereka boleh berkongsi segala buah fikiran mereka dengan orang lain dan juga hasil karya mereka seperti foto, cerpen dan sebagainya.

Bila bercakap mengenai social network, anda semua mesti memikirkan myspace. Baru baru ini kepopulariti facebook semakin bertambah sejak ia dihidangkan bagaikan ayam golek kat pasar pasar malam kepada golongan remaja dan pelajar pelajar kolej seperti saya. Dalam masa sejam, facebook dapat menarik berjuta juta pengunjung. Mengapa? ini kerana terdapat pelbagai aplikasi yang disediakan melebihi aplikasi yang terdapat di myspace. Pada masa kini, dua network ini ibarat musuh utama dalam jaringan sosial di dunia ibarat Man U dengan Liverpool dalam EPL. he he he!

Pusingan 1: Design


Layout: Facebook menang di sini kerana profilenya yang disusun dengan kemas lagi teratur dan memudahkan anda untuk mencari maklumat yang dikehendaki. Ini dapat mengalahkan myspace yang mana profilenya kurang kemas dan tidak konsisten.


Overall Site Design: Nampak jelas facebook menang di sini. Myspace kelihatan kurang profesional berbanding facebook. Terutamanya dari segi design yang tidak konsisten dan ini menyulitkan pengguna myspace itu sendiri.


Site Organization: Kedua dua site di uruskan dengan teratur. Bagaimanapun, facebook memenangi kerana layoutnya membenarkan anda mecari sesuatu dengan mudah berbanding myspace.


Pemenang Pusingan: Facebook!


Pusingan 2: Media


Pictures: Facebook menang kerana section gambar di atur dengan kemas dan kebolehan untuk tag pengguna lain dan diri anda sendiri. Juga, dengan adanya aplikasi yang baru direlease anda boleh menambahkan flickr atau mana mana photosharing ke dalam profile anda.


Videos: Dalam kategori ini, tiada pemenang kerana video boleh diupload dalam kedua dua site ini dan mempunyai flash video mereka sendiri. Myspace membenarkan anda mengupload video ke dalam profile anda begitu juga dengan facebook.


Music: Myspace menang, ini kerana semua orang tahu kebanyakan band band mempunyai account myspace. Bagaimanapun, dengan adanya aplikasi terbaru facebook anda boleh menambahkan data daripada music tracking sites seperti Last.fm dan iLike.


Sharing: Facebook mengatasi kerana ia membolehkan anda berkongsi media dengan senang secara automatik melalui facebook feed, kadang kadang pengguna myspace tidak berupaya melakukannya.


Pemenang Pusingan: Facebook!


Pusingan 3: Community


Relationships: Perbezaan yang amat ketara pada facebook yang mana kawan yang anda add adalah real friends dan ini berbeza jika di bandingkan dengan myspace kerana setiap orang ingin menambahkan seberapa ramai kawan di myspace. Di facebook, anda bercerita tentang orang yang dikenali dan berkongsi cerita bersama mereka.


Messaging: Ini adalah sama. kedua dua mempunyai ruang untuk pengguna meninggalkan messages pada profile anda dan mempunya sistem mail yang asas.


Co-Workes: Facebook boleh digunakan sebagai alat untuk percakapan dengan dengan mereka yang membuat bisnes bersama anda dan juga dapat melihat benda baru bersama mereka. Anda boleh ikut serta rangkaian ini untuk syarikat anda. Myspace hanya direka untuk remaja, jadi ia tidak mempunyai jenis jenis feature tersebut.


Pemenang Pusingan: Facebook!


Pusingan 4: Usefulness


Finding Old Friends: Salah satu faktor utama anda menyertai social network adalah untuk menghubungi kawan kawan lama dan juga rakan rakan sekelas. Facebook menjadikan perkara ini sangat mudah kerana ia menyediakan ruangan sekolah dan lokasi juga. Sekiranya anda lupa nama meraka, anda sekurang kurangya boleh mencari mereka jika meraka mempunyai account.
Myspace juga menyediakan ruangan search tetapi untuk mencari kawan yang sebenar adalah susah.

Communication: Facebook ialah jalan yang bagus untuk menghubungi kawan jika anda tidak mempunyai maklumat tentang meraka. Seseorang itu lebih suka meninggalkan message pada facebook daripada myspace ini kerana facebook spam yang kurang.


Promoting Yourself: Myspace menang di sini. Beribu ribu bands menggunakan myspace untuk promosi music mereka dan peminat mereka menggunakan myspace untuk menunjukkan sokongan mereka. ini tidak same dengan Facebook walaupun dibenarkan juga untuk mempromosi diri mereka.


Pemenang Pusingan: Myspace!



Dan pemenangnya ialah...Facebook!!

Facebook adalah social network yang paling popular pada masa kini. Kepada anda yang belum join facebook, saya sarankan join dengan secepat mungkin dan menikmati pelbagai aplikasi menarik yang disediakan sebelum anda semua terlambat.

Nantikan artikel seterusnya daripada saya mengenai kepopulariti blog pada masa kini.
Diharapkan anda semua setia membaca artikel daripada saya dan memberi komen komen yang bernas.

Sumber - Wikipedia

64 comments:

bd fabregas said...

dua dua pn aku xde, hahaha..

░♥si lampu neon♥░ said...

penting ke facebook, myspace? arr..aku da tak layan kot. frenster adelah. tapi da tak update lgsung. ape pekdahnye ber myspace ni yer?

azizan4444 said...

si lampu neon,

xtaw la nak cakap apa pekdahnya myspace..

tp kebnyakan yang join social network ni untuk menambah kenalan je kot n mengisi masa lapang..

CikYana(",) said...

cikyana de myspace..friendster..facebook
tp skrg ni jarang sgt da aktif myspace n friendster

kdg2 rse cm nk delete jer..da bosan sgt2

Lady Z said...

hmm..rsnya myspace lg best laa..
facebook xbest sgt..boring beb! haha..
well tu pndpt sy..lalala~~

myspace lbih fancy & happenin'..
so facebook really bored laa..not my taste..
sry to say..hahaha..;p

hasni said...

dua2 hasni xda
hehe

ubey said...

huk2. mana friendster? haha

azizan4444 said...

hasni,

kalau xde cpt2 la rgster..ley maen mafia wars..
hu hu hu!

azizan4444 said...

ubey,

friendster kalah kat semifinal la bro..
sedey je ak tgk..

skang dok berhibernasi je friendster tu
hahaha!

mohdisa said...

aku dah tak guna dua2 ni...sedihnya.

Ivy Metaga said...

hahaha..dua2 aku tak join...., layan blog jak nih hik hik..

my name is Ain said...

akaun myspace xpenah aktif..
kwn pn ade dlm 10 org je kot, pdhal da bukak sekian lama..
haha..

tmbh lg 1 mata kt facebook..

Mangkuk.com said...

hehehe ramai tol online kt blog ni..jeles aku..huhu

azizan4444 said...

mohdisa,

anda termasuk dalam kategori org yg rugi.
rugi dalam menikmati alam remaja..
hik3

azizan4444 said...

ivy metaga,

pe yg bez ek mengenai blog nih.
ramai jgak yg meminati blog nih..x phm aku..

ha ha ha!

azizan4444 said...

ain,

bgs2, so point skrang da mnjadi 4-1..nampaknya lpas ni maakin berkurang la yg join myspace.

kalau dorg nak popular gak, mereka perlu memikirkan alternatif lain barulah dpt mengatasi facebook yg ad skrang.

Nine said...

Fs dulu aku layan sebab tweak code js..
Tapi boring sebab nak komen2 cam myspace..
tapi dah tinggal semo tuh..
Pendapat aku ttg facebook ye nampak matang sikit..
aku sign up pun saja2 jer..
takla aktif sgt..
tu pendapat aku..
hehe..

Framestone said...

pe2 pun bro more layan facebook.. xsuke myspce...

Sarah Samz said...

mana2 je lah.
yang penting leh keep in touch dgn kwn2.
:)

aRe-ZeeM said...

2 2 aku x de...hahaha..so x thu nk comment pew..

mohdisa said...

Entah la, wat masa skg ni aku tak join mana2. :P

KhairiL said...

ptt la skrng ni fs dgn ms tiru fb
huhu

miss lolly a.k.a luvfareda said...

smua kalah bg lol.

BELOG jg pemenangnya.

anda sokong?

azizan4444 said...

lolly,

skong tp x sampai 100% la.hehe
blog enjoy,itu kate org ramai.ngee

elyass said...

haha..
aku sokong facebook..
senang sikit..
banyak game2 yg menarik..
hahaha..

I n n z said...

innz ade 22
innz ta suke fb
complicated
ssh nak phm
if tgk profile sendrik pown
mcm berterabOr jew
huhu ~

pOkok nyer
gue ngak phm kOnsep fb
ngehehe ~
own opinion
:)

arsyadazmin(vale) said...

salam sobat,
come visit http://vale666.blogspot.com


muahahaha...


------------------------------------------------
dua-dua kawe dok layan..kawe layan shoutmix ngan cbox je..wakakaka..



DOTA seround...

azizan4444 said...

elyass,

yup btol..mmg bnyk game n aplikasi mnarik..
paling bez mafia wars ngan football premier.
hehe!

azizan4444 said...

innz,

mungkin anda baru lg dengan facebook sbb tu anda berkata bgitu..

bnyak aplikasi menarik yg blom di explore..ble da taw kompem semua org x lyn myspace..:)

azizan4444 said...

vale,

ko x abes2 ngan dota..ad gaya ko jd mat indon..hahaha!

Cik Angah said...

facebook:- nadshah86@yahoo.com.my

Adry said...

yeap.. aku dah agak da... facebook lagi hebat!!

Tfaaaaaa said...

2 2 best..
myspace senang nk paham n profile boleh cantik2..
facebook plak byk game2 menarik.PET SOCIETY roxxx!!

hahahaha.tp overall rasenye facebook menang.sbb myspace pon byk tiru facebook.apelaa

azizan4444 said...

adry,

aah bro..mmg banyak kelebihan facebook.

azizan4444 said...

tfaaaa,

facebook pon boleh nk make up profile..
cume knbyakan users lom taw carenya..

yeah pet society..rock u.

ha ha ha!

Nur Farhana said...

Jijan.. (pgglan matju) Heehee..

Dua2 ku ada.. Mula2 ku ada frenster, lalu myspace dan facebook.. Antara tiga2 ni frenster ku plg suka.. Wlpn kuno tapi simple jek.. Hak hak hak.. Myspace ku plg tak suka.. Mcm2 org yg x knal blh add.. Org gatai2 plak tu, org yg nk pinjam duit pn ado.. Hahaha.. Facebook intermediate, ok gak laa.. Tp bnyk sgt requestnya, invitationnya.. Tapi satu yg best.. Dpat ku promosikan blog ku di klangan kawan2 yg tiada blog.. Hik hik hik.. Pape pn, itu sume sudaa lama ditgglkan krana skrg ku tdo blog, mandi blog, mkn blog.. Hahaha..

Timaseh tuan blog bg saya membebel kat sini.. Hak hak hak.. =p

Datin Paduka Bokbong said...

yey!! facebook the greatest ever!
hahaha..
pndapat pribadi sy : facebook lg "matang"..
myspace & friendster ramai remaja..amat x comfy.

akak ado mukobuku, ruangsaya..tp mukobuku jg hok no. 1..x pening palo!

;P

NieSah said...

Nisah limas la facebook...
nisah ade myspace n frenster..
facebook pon ade tp mcm hidup segan mati x mahu
n nisah lebih suke frenster banding myspace..
maybe sebab usefulness n perangai org2 dlm tuh kot..
wuu~~

-WaN- said...

facebook dgn myspace mmg best sbb byk aplikasi,kemas dll.tp paling penting bg aku adalah mmbr.takde guna byk aplikasi kalo mmbr ade seciput je.frenster rmai mmbr walaopon kurang best... :)

Eazy Izzuddin said...

hiks
kedua2 nya besh...
ku bermula dgn myspace..
xD
then brlah fs, tag, fb, then blog..
=P
xD

wan said...

hahaha aku dulu ade my space skg dah x pernah update...wat serabot kepala jer... ssh nk fhm sht.. friendster ok jer...

Pert Alpah said...

dua2 pun aku x pakai hehe ada gak create akaun tp cam mls plak sebab malas nak godeh kot huhu anyway nice post

penulis cyber said...

nnti aku buat 2...

biar aku plak jdi ref utk pusingan ke-2..

hehe~

mohdisa said...

Wslm, sorry bro. aku kat office ni. Chat box ko tak kelihatan. Hehe

azizan4444 said...

nur farhana,

tuan umah izinkan. nak membebel selalu pon ok..
tapi xde upah la ye..

hik3!

Roslan Nazri said...

suka lagi facebook..sbb facebook ni di join oleh pelbagai jenis lapisan masyarakat..bygkan aku dan abg dan kakak aku yg dah dekat 40an masih aktif berfacebook..betul2 social network terbaik..=)

azizan4444 said...

pet alpah,

x kisah jnji ad account..hehe
mekaseh ye..singgah la lg..ngeee

azizan4444 said...

mohdisa,

die x kua sbb malu ngan ko kot..hehe

Encik Azizan said...

roslan nazri,

btul tu,facebook ni ramai yang join x kite golongan umur brbanding myspace..

myspace kbnyakan remaja n mennjukkan keseksian mereka pada dunia.itu mngkin.pndapat..hehe

joegrimjow said...

heh
kun da jadi otai ke2 2

pauhputik said...

hohoho kawe ado myspace ngan fs jah.... tapi kawe aktif fs jah kos myspace bolot.......

kawe setuju myspace tempat ohghe tunjuk gambar seksi.... mihahahah bagus jugop, bulih kawe cuci mato.........

azizan4444 said...

joegrimjow,

syabas joe.anda mmg terhebat..hehe

azizan4444 said...

pauhputik,

haha..demo mmg la bro.kah3.
ble nak layan facebook plak..leh kite lawan game.

muakaka!

FATIN kiddy said...

yeah2.. FB tetap di hatiku..

Roslan Nazri said...

so dah add aku ker blom zizan facebook?? haha..tgk di blog saya dan add yer..hehe..

azizan4444 said...

roslan nazri,

haha, aku arni x sempat nk on9 facebook..haha
jap g ak add ya bro..keh3

Roslan Nazri said...

ko pusing blog2 kan..heh3..merantau sana sini..kih3..orait bro..

azizan4444 said...

roslan nazri,

taw xpe..ok bro..hahaha!

julietANNA said...

woahhaha.hebat!
betul2.facebook mmg the best.but kdg2 aplication yg ada buat rasa serabut je.
anna still pakai dua2 :)
myspace ttp menjd pojaan.dah byk maju dh skrg.tgk laa sndri :D

Nine said...

thanks 4 da add zan fb ko..
haha..
macam komen fs dulu2 la plak...
aku layan fb gak..matang skit..

Hehe..

azizan4444 said...

nine,

bgs2..klu x cuba mmg xtaw kn?hehehe

lps ni ko mlpk kt fbook je ak rase.
hak3!

zaki said...

facebook mmg yg terbaik la....

milimilo said...

huhu..tak aktif 2-2 sejak ade blog..malas.. :DD

fndrocka said...

fesbuk memg berpuaka...

Post a Comment

Nak komen? Silakan.