Pengakuan Seorang Penagih


Hampir 80% kehidupan seharian aku lebihkan kepada komputer berbanding benda benda lain. Sampai bapak aku sendiri naik hairan apa yang menarik sangat sehingga aku sering terlepas makan tengahari. Nak kata aku ni anak emas tak jugak tapi bapak sanggup bayar bulan bulan [...]


Hampir 80% kehidupan seharian aku lebihkan kepada komputer berbanding benda benda lain. Sampai bapak aku sendiri naik hairan apa yang menarik sangat sehingga aku sering terlepas makan tengahari. Nak kata aku ni anak emas tak jugak tapi bapak sanggup bayar bulan bulan berukband aku ni. huhu! Mekaseh bapak, aku ada hadiah special utk kamu sempena hari bapa ni.

Pernah juga kawan kawan kat ukm dulu ajukan soalan tentang ni pada aku. Jawapan aku senang ada internet semua ley jalan janji wang dapat support kat belakang. Betul x? Aku tidak pernak bosan bila menghadap internet.

Aku tertarik dengan kajian yang dibuat oleh Economic and Social Commission for Asia and the Pacific(ESCAP), menunjukkan bahawa Malaysia berada di kedudukan kelima dalam lima negara asia paling ramai pengguna Internet mengikut populasi. Seperti New Zealand, Jepun, Korea Selatan, dan Singapura, Semua negara ini mempunyai antara 55% hingga 80% dari populasi penduduk yang menggunakan Internet pada tahun 2007.

Analisis ini menunjukkan pada akhir tahun 08. Aku pasti pada tahun 2009, penggunaan akan meningkat di kalangan penduduk negara kita. Selain itu lebih dari 50% penggunaan internet aku adalah untuk aktiviti membaca artikel online terutama mengenai berita bolasepak. Selebihnya tertumpu kepada aktiviti rangkaian bersosial seperti facebook termasuk juga update blog ini.

Bagaimana pula dengan anda? Layakkah anda digelar sebagai penagih internet? Fikir fikir la sendiri

ps: Sesape nak sponsor aku internet leh contact dan email aku. Thanks
pss: Sesape yang belum merasa perkhidmatan internet sila sila lah register dengan segera

47 comments:

my name is Ain said...

tak lama lagi beruk akan sampai..
tunggu dan lihat sajalah..

IxoR@ said...

Penagih Internet tak mengapa...

Jangan Penagih DADAH.

ubey said...

huu. utk jgka masa pendek mgkin elok. kurg mslh sosial, dpt info. tp jgka msa panjg. komunikasi direct semakin kurg, semakin mls nk bergerak sbb sume kt internet, kerja2 kerajaan cm askar, polis, cikgu, dsb yg gji rendah x lyn. bisnes on9 je. bisnes melalui internet lgsung x jana ekonomi negara. sbb transaksi secara sembunyi. xyah audit, akaun, tax boleh burn. apapun. ak tetap ketagihan internet ni

Nine said...

sekarang nih Internet ngan hanset dah jadi benda wajib dah pada setiap org..terutama student U..
senang nak cari maklumat..

bagi aku kemudahan internet kalo guna untuk yg positive mmg baik sekali...

Banyak family2 dari kampung pun pasang internet untuk kemudahan anak2 diorang gak..
tak macam mula2 zaman tmnet dial up dulu..masa tuh mahal line tenet nih..

aku pun addict gak zan..hehe..

azizan4444 said...

ain,

ok..kita tggu dan lihat nanti.harap2 cepat la ye.klu x berhibernasi la blog tu nmpak gayanye.hehe

acadterror said...

kalo lame2 aku rase ble jadi cam citer wall-e.sme duk atas kerusi je.ckp ngan org sbela pun gne skrin

Ivy Metaga said...

hahhahaha..takpe, yg penting jgn jadik penagih yg lain sudah...

azizan4444 said...

ixora,

taw xpe.tp ketagih tenet ni jwbnye keje len asik tergendala la kn.
huhu!

dadah mmg bahaye.sila jauhi diri anda.ngee

azizan4444 said...

ubey,

tenet ni mmg bnyak faedah kalau dgunapakai dgn btol. bgtu jga kesan bruk lbh2 lagi kepda kanak2.

bt mase skang dgn tenet mostly kerja ley setle smpai nak bt bisnes pon melalui tenet je.

azizan4444 said...

nine,

ko pon trt terjebak dalam gejala ni ek.hihi
aku rase sesape je boleh ketagih ble da dpt tenet ni..

azizan4444 said...

acadterror,

sebut pasal wall e ni, 10 kali tgk x puas.haha!
lbh kurang cmtu la kalau duk brhbg pakai skrin je

julietANNA said...

a'ah kan.xmkn sehari pun xpe asalkn dpt online.HAHA.
mmg dah betul2 ketagih.
nak beli brg skrg pn dah pkai online.

arsyad said...

kawe pakai snailmyx nih,raso nok nyapung sokmo..perahhh nungging nyor nok royak wi demo..aduhla..tp bersyukur doh sbb ado tenet nih..kalu tkdok tenet,tok tahu la kawe nok bt gapo..guling2 atah katil jah smbil dgr radio..puah2..


zizang,mujur demo nagih tenet.kalu nagih mugo lain,tok tahu la kwe..tp mitok jauh2 bndo2 gitu..

jange demo nagih bukok lmn web pelik2 pulok deh..

kalu bukok vale666.blogspot.com tu tkpo..meme disyorkan..haha..ke guano tun zizang?

azizan4444 said...

julietanna,

taw xpe..x mkn pun xpe klu dpt tenet nih.tp klu tenet slow nak mnyampah gak,mkn susah nk bt keje.
haha!
lani ramai org bt bisnes tmasuk kt blog, jual brg bndle terutama skli

aduka said...

penagih internet?

er..

penagih seks bleh?

hahahaha

=))

azizan4444 said...

arsyad,

kalau xde tenet kawe syor demo g berenang.kena pada tempat demo boleh wakil negara.

lps tu lps brnang demo berbasikal keliling pasr mas.haha!kompem x bosan

azizan4444 said...

aduka,

boely je nak tagih seks tp sila ke blog insanity vs stupidity. sane semua ada.haha!

KhairiL's said...

kali ni up skit

aku bukak blog 21 hari selama tiga minggu

jd rasa2 mmg ketagih gk

hehe

azizan4444 said...

khairil's,

aku taw ape ko bt selama 21 hari tu.aku rase ko bkak blog tin susu sepanjang ari.

haha!

arsyad said...

hoh..jauh demo wi cadangan..kawe nyelam sokmo..smpai ke turki nok royak wi..ngahaha..

azizan4444 said...

arsyad,

haha.lupe plk demo suke nyelam2 mlm2. dri turki hingga ke indon.ke guane?haha!

adawiah.zaini said...

mak aku setiap hari pn tegur sedap asyik mngadap internet je. huhu. nk wt cne, time cuti je la nk ngadap pn. blk hostel xde daa

miss lolly a.k.a luvfareda said...

muhahah.

sy penagih tahap separuh tegar.

azizan4444 said...

adawiah.zaini,

msti bosan ble stat sem baru kan. sy syor awak suh pihak kolej sediakan wifi.huhu

azizan4444 said...

lolly,

haha..kamu bole diklasifikasikan sebgai addct.

HuRuL_AiNi said...

aku pun kengkadang heran gak....apa je la kerja ngadap laptop je sehari2....hahaha

arsyad said...

yolo doh tu zizang..kawe g smpai ke eropah..tgk2 balik indo pulok doh..berat la sek2 indo..abih puok2 ke nyelam sano..

azizan4444 said...

hurul_aini,

ko pon terkena wabak ni erk..haha.
tp xpe ley kurang masalah sosial skit.ngee

azizan4444 said...

arsyad,

demo g blogwalking lg deh..agk2 24 jam ngadap tenet jgak ke?haha

arsyad said...

tkdok smpai 24 jam..mungkin 10 jam jah kot main tenet.bukok laptop,behe tenet terus.

bukak vale666.blogspot.com hahahaa...

pahtuh 4 jam cat bilik.10 jam lg tdo..hehe..

azizan4444 said...

arsyad,

haha,demo mmg rajin.kawe tabik spring.
umah kawe lom cat lg.ada mase g la mintak keje ng bos kawe.

hehehe!

arsyad said...

tu ah..nok mitok duit ,tok gamok..mitok wat kijo,buleh jugok selit2 nga duit skali..hehe..buleh doh beli jersi bola tiruan sehelai dua..hehe

azizan4444 said...

arsyad,

demo nak beli jenama pama ke tuna?
ke adibas?haha

arsyad said...

tgh duk mikir lg nih..bo kali jenama KUMA kot..ngahaha..

azizan4444 said...

arsyad,

haha..demo boleh mane jenama tuh.kat tenet ke?demo ke addct jgk ngan tenet nih..ke guane?
hehe

arsyad said...

yolo doh..hehe..bereh tun zizang..kawe dok leh bls msj kt shoutmix,dio tubik lmn web twitter..pelik sengoti la..kawe nok smbung ngecat meta..mok kawe ngepek doh tu..haha..

-WaN- said...

nok wat lagumano,dah ado internet 24 jam sehari..
kalo tak dop internet,aku dop wat pon blog..keh3

FdausAmad said...

Gua datang nk jemput lu mkn kenduri kt blog gua.
Ikut baca doa skali lagi bagus.
Follow terus pun takpa.

Budak budak kt blog gua tu dah tak seimbang,ramai berat ke belah punk.

azizan4444 said...

wan,

btol3.bayang sndri kalau internet xde.memang bnyak keje akan tergendala, apatah lg nak berblog.mmg xknl la pe dia blog ni.
hehe!

azizan4444 said...

fdausamad,

jom same2 kite p makan kenduri.
mekaseh jemput.huhu

bhaye tu kalau dah x seimbang, takut runtuh blog ko.haha!

pauhputik said...

kawe nie klu kiro penagih jugok, sebab ari2 keno online.... tapi pat ngaji payoh online tu duk sana kawe nginsaf meta.... kelik dumoh kawe rajo online..... hahahahahah.... male pah pagi lew jawapnya.......

azizan4444 said...

pauhputik,

kesian demo terpaksa menghabiskan duit kat cc kalau nak on9 sane.cepat2 la balaik ponteng kls sehari 2.haha

Farhana said...

Apo nok dikato eh jang.. Ku pn penagih sama dgn kamu.. Wakaka.. Jom kita menagih sama2.. Kih kih kih.. =p

azizan4444 said...

farhana,

jom2..ngko support aku ek.haha!

mohdisa said...

cis, ingatkan menangih apa. tahu takpa...aku pun ketagih ni. skg aku dah register berukband juga. tapi sendiri tanggung la...hehe

Encik Azizan said...

mohdisa,

brta baik tu,da lame aku nak dengar.huhu

FATIN kiddy said...

yerr sy mengaku..sy merupakan penagih internet! huhu

Post a Comment

Nak komen? Silakan.