Bila Budak Mentah Nak Jadi PM


Ha ha ha! kah kah kah! Begitulah riuhnya kelas 6 Bestari selepas mendengar kata kata yang keluar dari mulut anak muda yang ingin menjadi PM bila dewasa kelak. Zizan pun tak tahu kenapa perkataan tu yang keluar padahal banyak lagi kerjaya selain nak jadi PM ni. Tapi Zizan bangga pada hari itu. Kenapa? Sebab [...]


Ha ha ha! kah kah kah! Begitulah riuhnya kelas 6 Bestari selepas mendengar kata kata yang keluar dari mulut anak muda yang ingin menjadi PM bila dewasa kelak. Zizan pun tak tahu kenapa perkataan tu yang keluar padahal banyak lagi kerjaya selain nak jadi PM ni. Tapi Zizan bangga pada hari itu. Kenapa? Sebabnya cita-cita Zizan je yang lain dari semua orang pada masa tu. Cikgu memuji Zizan kerana mempunyai semangat yang tinggi. Apalagi malu la jawabnya bila awek awek memandang kat kita pada masa tu. He he he!

Kalau korang nak tahu kat sekolah dulu Zizan dilantik sebagai ketua pengawas. Bez gler kalau kita jadi ketua dan ada orang hormat serta hargai jasa kita. Betul tak? Bila kita bercakap pasal nak jadi ketua ni kebolehan utama yang dinilai ialah sifat 'leadership' seseorang. Kalau kita fikirkan tentang perkataan 'leader', mungkin kita akan menceritakan tentang kebolehan seseorang untuk memimpin sesebuah organisasi tak kira lah di peringkat rendah mahupun tinggi dengan baik dan berkualiti. Macam cakap bekas Perdana Menteri kita yang lepas Pak Lah, CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG.

Pada kebiasaanya, seseorang yang memiliki leadership yang bagus mempunyai kelebihan berbanding mereka yang kurang berkebolehan memimpin dalam melalakukan sesuatu kerja yang diamanahkan. Mereka juga lebih dipercayai dengan kebolehan yang mereka miliki. Untuk pengetahuan korang, skills ini sebenarnya boleh diajar dan diasah semasa peringkat kanak kanak lagi. Pada masa ini juga kita bole lihat banyak rancangan TV yang diacarakan oleh kanak kanak. Menjadi pengacara pada peringkat umur sebegitu juga merupakan cara untuk membentuk leadership.

Menurut buku 'Project Management & Leadership Skills for Engineering & Construction Projects, Barry Benator & Albert Thumann(2003)', Leadership Skills is the process of influencing individuals or groups to accomplish an organization goal or mission. daripada maksud tersebut, terdapat 3 point utama yang dapat kita bincangkan untuk mengetahui maksud leadership dengan lebih mendalam iaitu yang pertama ialah Leadership is a process yang bermaksud ianya boleh dalam satu tempoh sahaja dan bukan untuk dihitungkan dan juga bukan untuk dilupakan. Ke 2 adalah ianya melibatkan 'influencing individuals or groups'. sebagai seorang leader yanag bagus, kita perlu mempunyai daya pengaruh yang kuat kerana seorang leader tidak dapat menguruskan sesebuah organisasi dengan baik tanpa bantuan orang bawahan. Point yang ke 3 ialah seorang leader mestilah merancang dan merangka sesuatu kerja dengan baik untuk mendapatkan hasil yang memuaskan.

Selain itu juga, ada sesetengah orang mengatakan 'he is a natural born leader'. Mungkin itu benar dan itu adalah anugerah daripada tuhan. Yang penting, leadership skills ada dalam diri masing masing dan mereka perlu buktikan sendiri pada orang lain. Zizan tidak dapat terangkan dengan lebih lanjut berkaitan leadership skills ni, mungkin 2, 3 hari pun tak habis kalau nak bahas pasal benda ni. He he he! Berbalik pada intro tadi, Zizan paling tak suka kena bagi speech dalam English setiap hari Ahad pada perhimpunan mingguan. Ngeh3!

41 comments:

arsyad said...

mmg kecik2 impian tinggi..leader..

takut dey besar leader mugo lain..

tp kawe harap2 dpt la bdak tu memimpin..tk dpt pimpin negara,buleh pimpin adik bradik,keluarga pun jadi lah..

jadilah insan yg berguna..
kawe tok suka

"CEMERLANG,GEMILANG dan TERBILANG"


hok kawe suka,
"MEMBANGUN BERSAMA ISLAM"
"ALLAH HU AKBAR!!"



demo buleh speaking zizang? kawe terbelit lidoh..nok sebut goodnight,jadi guk nait.berat2..

IxoR@ said...

menyanjungi kepimpinan Tun M.

arsyad said...

bru kawe perasan yg bdak tu sapa.ngahaha..

Tun Zizang rupanya..ngahaha.

hai Tun. :)

miss_eliana said...

teringat zaman jadik pengawas dolu2..
huhu~

Nine said...

Slogan kawe sama cam Encik Vale kita...
Hikss..kawe ija putih..
Tepikan yg tuh..
Hoho..demo nih bukan calang2 org gok zizan..
Ketua pengawas eh..bagus tuh..

Patut demo pun stadi kat U...
Tapi takpe, demo open minded, berfikiran terbuka..
Sebab tuh demo boleh berjaya..

Tahniah bro...
:]]

azizan4444 said...

arsyad,

harap2 la besar nanti jadi org berguna..ley jadi leader dalam keluarga pon ok dah..ke guane bos?hehe

sedap moto demo,kawe suke.ngee

arsyad said...

Tun Zizang,

waahhhh..kawe nok panggil Tun zizang lah ke demo..beyeh ke dok? ngehehe..

azizan4444 said...

ixora,

bagus la kalau cmtu..nanti ixora plk bt jasa..ngeee

azizan4444 said...

miss_eliana,

msti eliana budak baik ni kecik2 dulu..msti slalu jgak saman budak2 kat sekolah dlu ni..he he he!

azizan4444 said...

nine,

hehe...aku open je bro..mane yg bagus aku follow la.

pasal ketua pengawas tu kena paksa,klu x aku tolak ke tepi dah..ngiahaa!

azizan4444 said...

arsyad,

haha..kawe x minat tun.hebat sgt..datuk pun jadi la..ngee

arsyad said...

hai datuk zizang..

supo tuo jah..datuk zizang sihat? haih!!..

demo meme ado bakat zizang jd pemimpin..kawe baca gaya demo menulis dh tahu dh..kalu abe rosle drakula tu ada bakat jd wartawan.

kawe doakan agar demo akan tercapai cita2 demo..
kawe sokong demo sokmo.bak kata orhe puteh,
FOLLOW THE LEADER

demo jange "jadi muse bule pulok..tokleh itik,dio kebah anok aye doge " deh :)

heartylove said...

sapa lah yang boleh jadi ala2 seangkatan ngan Tun M kan kan kan~

KhairiL's said...

tinggi cita2 mu zizan
harap tercapai 1 hari nnt
=)

Roslan Nazri said...

mu mace tgh wat kelas tutorial je..hehehe..zizan cite2 demo leni benarnyo tok joro..demo jange dalih2..kawi nampok demo sungguh2..hu3

azizan4444 said...

heartylove,

tu la psl kan..mmg susah nak capai tahap cm tun M tu.tapi mustahil suatu ari nanti ada gak cm beliau tu.

azizan4444 said...

roslan nazri,

haha..tok joro gape plk tu ye?kalau kawe tok joro demo tukang karut..hahaha!

hasni said...

hai zizan
wanna c u be a pm
one day

my name is Ain said...

penah jd ketua gak, ketua gangster skolah..HAHA..
bukan2, tipu jek..tanggung jwb paling berat yg penag dipegang adalah ketua asrama merangkap pengawas blok. seriesli sangat mencabar lebih2 lagi ada blockmate yg pemalas nk kemas dorm sndri n tandas kotor..rasa mcm nk pitam.
HAHA..

azizan4444 said...

hasni,

InsyaAllah, amin..ngee

azizan4444 said...

ain,

woo ganaznye die..msti junior2 tabik spring ni dulu2.hehe!

ketua asrama pon ad tnggjawab gak kn.semua keje nampak sng tp hakikat susah sbnrnya.

ubey said...

hahaha. susah gak jd leader. kena lead bini lagi. lebih2 lg klu baru nikoh. haha. mu pehe ko dop

azizan4444 said...

ubey,

kena lead bini tu pehe tapi x brape nak jelas..
ngiaha!

arsyad said...

IDUP TUN ZIZANG!!!

blanjo roti canai gearbox sebutir.. :)

azizan4444 said...

arsyad,

ado ko roti canai gearbox.?demo bwk kawe g kedai hok jual lps tu kawe bnje trus demo.ngiahaha!

Mangkuk.com said...

tumpang tulis kt cni..hehehe kita nk taw cm ni ramai sgt on9 kt blog demo ni??

azizan4444 said...

mangkuk.com,

bole jah nak tanye tp kawe pun xtaw nak jawab pasal on9 tu.ngee.

kalau bnda len ada jawapan kot.hehe

Nur Farhana said...

Walawehhh.. Ku sdg membca blog seorang tokoh pemimpin.. KETUA PENGAWAS??? Ku dulu jd pen jek.. Blh laa pasni ku jadi pen kamu.. Hak hak hak.. Apakah itu pen??? Jeng jeng jeng.. =p


Hurrmm.. Tugas pemimpin ni mmg berat.. Sbb di akhirat nnt, kalo hancur sesebuah negara dek kruntuhan nilai-nilai murni, yg akan disoal kelak adalah pemimpin.. Betul tak??? Maka.. Kalo jadi pemimpin, jadilah pemimpin yg bukan jek brkaliber, tapi juge jujur, amanah dan senagkatan dgn sifat2 mahmudah yg lain.. Betul tak zizan??? Heehee.. =)

azizan4444 said...

nur farhana,

btol sgt2 la tuh. tanggjwb pemimpin mmg bsr.
nak pimpin keluarga pon bkn sng.

pen magic ke?haha!ke pensel..ngee

Tfaaaaaa said...

huiii zizannn..tfa xnmpk comment box la kt page zizan.haha.

haiiiii zizaaannnnn..

besanye cita2..hihi

pauhputik said...

jijang naek jadi PM, ngejah la kawe masuk dunia politik... komang2 jadi TPM ok doh, x pon wakil ratyat pasir mas jd doh..... hahahahahhaha

mohdisa said...

aku suka time tun mahathir memerintah, tapi lepas dia dah jadi kelam kabut. aku ingat lagi time kegawatan ekonomi dlu. tun ambil langkah berani tak wat pinjaman pada bank dunia. klu tak skg ni mmg bankrup la negara kita ni. haha...betul ke?

azizan4444 said...

tfaa,

heehee,,mmg besa cita2 tu tp kecik sgt chance nak dpt.hahaha

comment box zizan kua cari awek kot sbb tu tfaa x jmpa.hee

azizan4444 said...

pauhputik,

haha..kawe x lupe demo.jgn riso.muakaka!

azizan4444 said...

mohdisa,

btol tu..kalau x nasib negara kita same ng spore la jadinya..

mohdisa said...

tahu takpa, to skg ni dah makin teruk aku tgk. isu lain plak yang timbul. huhu, gila kuasa jerk suma.

azizan4444 said...

mohdisa,

btol ckp ko.aku tgk keadaan politik skng kdg2 ok kdg2 x mnntu..nak ckp gila kuasa tu aku x psti tp kmgkinan la.hu3

mohdisa said...

haha, tahu takpa. skg ni rasa tak aman pun ada. ko tahu pasal keadaan kat taiping tak?

-WaN- said...

mmbr aku time kecik bercita-cita nak jadi posmen.pelik tol..hhehe

bila cikgu tanye nape nak jadi posmen,katanya boleh jalan2 tiap2 hari...hahaha

azizan4444 said...

mohdisa,

pe yg berlaku kat taiping skng?aku x taw sgt r bro.

azizan4444 said...

wan,

haha..tu la yg dikatakan pelik tp benar,
kalau mengikut logik yg x bpe nk logik bole la dtrma alasan die tu..
muahaha!

Post a Comment

Nak komen? Silakan.