11 Hadiah 'Untuk Rakyat'


Malaysia Boleh! Melayu Boleh! Korang ada baca tak atau terbaca berita dua hari lepas, seorang perempuan sekolah ketagih seks dengan kekasih dan sanggup ponteng kelas. Yang paling hebatnya destinasi mereka ialah kandang kambing. Memang dahsyat. Semalam [...]


Malaysia Boleh! Melayu Boleh! Korang ada baca tak atau terbaca berita dua hari lepas, seorang gadis sekolah ketagih seks dengan kekasih dan sanggup ponteng kelas. Yang paling hebatnya destinasi mereka ialah kandang kambing. Memang dahsyat. Semalam keluar lagi berita seorang perempuan melakukan seks dengan 7 orang lelaki yang sebaya dengannya. Itu belum lagi termasuk jenayah rogol, rompak, ragut dan mat rempit. Apa nak jadi dengan dunia sekarang?

Aku tinggalkan persoalan itu untuk korang semua. Dalam akhbar pun ada, kat TV pun ada. Apakah itu itu?hehe! Sesiapa yang ada tengok berita kat tv semalam mungkin terdengar tentang PM kita nak bagi hadiah kepada rakyat sempena 100 hari kepimpinan beliau. Pejam celik pejam celik dah 100 hari rupanya PM kita memerintah ye. Itu baru hadiah untuk 100 hari pertama kepimpinan beliau, mungkin lepas ni banyak lagi hadiah beliau untuk rakyat. Siapa tahu kan? Bagusnya PM Malaysia.

Ini mungkin artikel pertama aku yang berkonsepkan politik. Actually, aku tak berapa minat nak berhujah pasal politik ni. Maklum la kan aku ni lebih kepada jejaka pencinta wanita, artikel-artikel pun berkaitan wanita je. Tak kan kita asyik nak bercerita pasal hiburan je, politik kena la juga sekai-sekala. huhu!. Apakah motif sebenar hadiah tersebut? Adakah itu mainan politik semata-mata atau memang rancangan PM kita sebagai PM ke-6 negara?

Berikut adalah antara 11 hadiah Datuk Seri Najib Tun Razak kepada rakyat,

1. Kadar tol diberi diskaun 20 peratus untuk pengguna yang berulang alik ke tempat kerja menggunakan lebuh raya bertol.

2. 44,000 rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Wilayah Persekutuan akan dijual kepada penyewanya.

3. Diskaun 50 peratus untuk pembaharuan lesen peniaga kecil di Wilayah Persekutuan.

4. Lesen untuk pemandu teksi, 7,000 permit teksi individu dan 3,000 lagi akan diluluskan dalam tempoh tiga bulan akan datang

5. Langkah drastik kurangkan jenayah dan perangi rasuah.

6. Pendaftaran kelahiran dipermudahkan terutama di Sabah dan Sarawak.

7. 34,000 permohonan kewarganegaraan 46 peratus selesai dan bakinya hujung tahun ini

8. Kemudahan jalan dipertingkatkan di Sabah dan Sarawak.

9. Bekalan air Sabah dan Sarawak diperluaskan.

10. Amanah Saham 1Malaysia dengan 10 bilion unit ditawarkan.

11. Peruntukan untuk Tekun ditambah RM150 juta dan RM15 juta untuk usahawan muda kaum India.

- Utusan


Hadiah no 5 tu yang paling aku harapkan. Apa tak nya, banyak kejadian curi dan pecah rumah seringkali berlaku di kawasan kediaman aku. Hadiah lain pun nampaknya lumayan juga even hadiah tu mostly secara general. Aku harapkan ini akan menjadi kenyataan dan bukan janji-janji kosong je.


Satu lagi yang aku harapkan daripada PM, tingkatkan perkhidmatan dan penggunaan broadband di Malaysia. Macam mana nak mencapai status negara maju kalau perkhidmatan broadband pun lembap. Btol tak? Nak blogging pun susah. Nampaknya lepas ni aku kena la apply sebagai pemandu teksi. Rasuah pun xde lagipun tol pun ada diskaun juga.hehe!

Pilihan Raya Manek Urai pun dah tak lama. Untuk pengetahuan semua, Manek Urai memang terkenal dengan lemang nya. Jom la ke Manek Urai pekena lemang sebatang teh secewen.hehe!

Terima kasih Dato Seri..

56 comments:

CikYana(",) said...

amboi berpolitik la jijan nie
de bakat jd ahli politik nie
ngeh2
:P

Tfaaaaaa said...

haha..

good job new PM.

bg la duit rm100 untuk stiap penduduk mesia ni.
brula btol 100 hari kepimpinan.muahaha

paan said...

boleh order lemang kat sini x ?? haha

baby at|ey said...

org mohon nk jd warganegara, x kn lar nk luluskn mcm tu je?

pauhputik said...

perghhhhhh abang jijang kita nampak gaya tukar tema blog kepada politik plak ye......... siapa agaknya menang kat manek urai.... sape yang menang, yang nie yang kita x tahu...
wait n see

IxoR@ said...

1 Malaysia....!!!!

my name is Ain said...

harap2 semua tu dpt la dilaksanakan..
jgn men cakap je..
kn?
huhuhu

azizwan(dot)com said...

PM kita memang baik.. tak gitu bro? huhu..

samalah, harap semua ni bukan agenda politik semata-mata :)

azizan4444 said...

CikYana(",),

yeah mmg ada bakat tpi x berminat.haha!

azizan4444 said...

Tfaaaaaa,

100 ringgit seorang skali topup 100 dan jugak notebook sbjik.br la mantap.huu

azizan4444 said...

paan,

sebatang 100 ringgit.ko nak bpe batang bro?hahaha

Encik Azizan said...

baby at|ey,

dorang msti ada sebab nak luluskan tu,xkn sng je nk bg org luar.

pape pun kite tgk la cane nanti.

Encik Azizan said...

pauhputik,

skali skala tukar selera,xkan hari2 nak makan nasi ayam je,kan la nasi campur plk.hehe

xtaw la nk ckp sape akn mng,tu brgntung pada rakyat sndri..kite tggu n lihat shaja..

Encik Azizan said...

IxoR@,

ada apa ek dengan 1 malaysia?cam bez jek..

miss_eliana said...

wah..blog da bertuka tema baru.. tiada lagi kesah pencinta wanita..ekeke..

bagos kn.. tu baru 100 hari..
tgk 200 hari nnt die nk bg ape plak..huhu..

Encik Azizan said...

my name is Ain,

btol,x ksh la cepat ke lambat janji setle..hehe

Encik Azizan said...

azizwan(dot)com,

baik2.hehe

kalau ini mainan politik dan rakyat x sedar2 lagi xtaw la nak cakap pe.

moga semua ni dilaksankan dengan cepat..

Encik Azizan said...

miss_eliana,

pencinta wanita tema utama.huuu

200 hari plak mnta2 sorg satu dapat pasangan,xde lg yg nak pening2 kpala.hehe

beliamuda said...

bagus la kalau dia nak bagi hadiah macam tu.. harapnya betul2 dapat la kan.. hehe

aduka said...

pro pembangkang leh komen ke ni?
muahahahaha..
=))

Anonymous said...

is najib is a gud leader????
think deeply :)

naz said...

itu bonus

azizan4444 said...

beliamuda,

pakat2 doa la moga semua tu dapat.hehe

azizan4444 said...

aduka,

ni bkn cerita kerajaan dgn pembakang k. sape2 pun boleh bersuara menyatakan pendapat.

azizan4444 said...

Anonymous,

maybe. ni baru 100 hari,so kite xtaw sgt kelebihan dan kelemahan beliau.

mungkin kite akn dpt tgk selepas 1 penggal..

RobinHood said...

ahhhh
ngarot....
'Skrin Politik Jew'
Mentang2 Nak Pilihanraya kat manik urai...
biasa la..raih undi...

mcm isu yuran skolah...skrg kan dah kena bayar balik....

mcm isu clain road tax....skrg kan dah xada....

Smua isu bodo2 jew 'politikus politikus nie'

rakyat semua dah maju...
comeon la... comeup with sumthin new!

bullshit!

Luth Textile said...

aku tgh tunggu wifi free kat penang
fdah 100 hari pr amek alih penang dan kata projek tu nak diteruskan. wallahualam

s a r a said...

tengs 4 sharing incik zizan..
daku xtaw plak pasal hadiah 100 hari tuh..
da lame xbace paper..
brite pon xtgk...ngeee~
tengs sekali lagi!!

Encik Azizan said...

RobinHood,

rakyat semua da maju?

hoho..masih rama lagi bro yang ketinggalan aku rase terutama di pedalaman. Kite tengok la cane nanti.huu

Encik Azizan said...

Luth Textile,

same la ngan kite,aku tgh tggu wifi gak kat klate nih.yg aku jmpa pon kat sestgh kedai mamak je.

Encik Azizan said...

s a r a,

ur welcome.lps2 ni rajin2 kn la bace..akhbar on9 pon ada.hehe

Eazy Izzuddin said...

wah!
ok le 2
;D

noor afzan said...

yippie..
suke la yang pertama tuh..
mana x nyer..
4 tol pergi balik keje kena hadap..
adeh~

Encik Azizan said...

noor afzan,

fuyoooo, 4 tol pegi balik.tu baru sehari.kalau 5 hari 20 kali..nmpknye separuh gaji spend kat tol je ek.huu

mizzydarkness said...

does it give any sense 2 make all those promises sounds logic such as about da nationality will b given 2 an outsider..do u think it was a good idea indeed as a PM? then does it make any sense to malay? so wat's da point all da chaos happen in malaysia btween bumi n non-bumi to protect their rights as malaysian all this while? and wat 4 give all so called loan to indian? are they deserve that eventhough they r malaysian? as far as i know, TEKUN is to help malays to develope their life? then regarding the plan to fight the bribes and crimanals drastically, dun u think he able to do that? that's is not a big things bro. even since from the 4th PM aka the longest PM ever, can't settled that probs to the core but he indeed dare to promise that thing??? won't it sound more like propaganda of somebody who want 2 protect his title?

FATIN kiddy said...

keke..yp psl menaiktaraf broadband tu sy setuju 100% benganag woo tenet mcm cipot jer...huhu

UXOP said...

janji manis belaka..janji dia nk bentang KPI pun blom tertunai lg..nk tau menteri dia ni kerja ke tidak..mcm2 hal berlaku ..isu promote M'sia sejuta,nama H1N1/selesema babi,PPSMI,Jambatan ke3 dsb..

Janji janji ni kita tgk camna..kalu jd ok,kalu dak mst sbb nk cover lemah dia..

Kawe nk gi manek urai time rayo..lemang rayo lg best..muhahhaa

mohdisa said...

wah, dah nak masuk 100 hari ye dia memerintah. apa-apa pun, terima kasih atas hadiah2 yang diberikan. tp aku pk itu bkn hadiah malah itu tanggungjawab sebagai seorang pemimpin. betul tak rakan2? apa-apa pun semoga berjaya.

mohdisa said...

untuk broadband tu, aku pk dalam pembinaan. korang tak dengar ke pasal HSSB? broadband pula, broadband kerajaan ke? erk, celcom dan maxis dah jadi milik kerajaan ke?

mohdisa said...

untuk broadband tu, aku pk dalam pembinaan. korang tak dengar ke pasal HSSB? broadband pula, broadband kerajaan ke? erk, celcom dan maxis dah jadi milik kerajaan ke?

azizan4444 said...

mizzydarkness,

yeah,i think is a gud idea. why not?
pasai bumi and non-bumi tu i pun not sure about it but we must try to positive k.maybe PM have a idea n reasons knp beliau bt cmtu.wait n see je la nanti.

thanks for ur comment and give ur opinion.:)

azizan4444 said...

UXOP,

aku pun xtaw manis ke x janji tu n yg pasti aku x sabar nk tgk smada semua tu btol ke x.hehe

yoko lemang raya lg bez?aku rase lbh kurang cuma yg raye ley mkn free je.haha

azizan4444 said...

mohdisa,

btol jgk ckp ko tu, sbgai pemimpin mmg wajib la bt semua tu demi kepentingan rakyat2.

aku pna dgr HSSB ni.kat utube pon ad video pasal ni tp yg celcom n maxis da jd milik kjaan tu ak blom pasti gak lg.harap2 la semua ni berjaya nanti.

Ady Syam said...

huhu.. hangat!! hangat!!

p/s : tunggu hari ke 1000 pulak...

Noorlaila Mohamed Nor said...

harap2 betul la yea!

Encik Azizan said...

Ady Syam,

same hangat keadaan di manek urai skrang.

ps:sampai ke 1000 hari?hee

Anak Gemilang said...

ngehehe.. byk erk dia bg kt sabah dan sarawak..
owh. terima kasih.. hehe..
bgga jd org sarawak..
hurm..
tp.. kte x tau la. yang ptg.. skrg msia aman dan mkmur.
ok la kan?
ngehehe..
ape2 pun..
terima kasih kepada pm.
skurg2 nya. dpt ringnkn bebn sestgh pihak..
eiks..
*_*
nice n3.
i like it..
5 strs.. wink2.. *_*

Encik Azizan said...

Anak Gemilang,

syukur malaysia aman makmur skang.org swak ke?huuu

thanks..x lbh ke star tu.hik3

Ivy Metaga said...

huhu..bab2 politik ni susa mok cakap, senang cakap no body is perfect kekekekke...

amboi zizan..jejaka pencinta wanita???

lalalalalaaaaa...

oranglidi said...

pasal hadiah2 ni wa 'no komen'.. haha.. kalu boleh wa harap PM dapat menghadiahkan kereta untuk wa. haha!

pasal perenggan awal tu wa nak cakap, dunia dah mau kiamat.

wa rase nak menge'link' lu. buleh?

azizan4444 said...

Ivy Metaga,

lebih kpda pecinta wanita.perepuan tu kurang skit.huuu

azizan4444 said...

oranglidi,

besar jgk harapan lu ye. tp wa lebih tggi, harap PM dapat sponsor perkahwinan wa nanti.haha

sila kan..nanti wa linkkn lu balik..peace

:.a.n.i.e.s.: said...

hye kamo amek award kamo from my blog thnx :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

arap2 tu semua kenyataan. jgn nak pikat rakyat sajork :):)

Encik Azizan said...

:.a.n.i.e.s.:,

award ap tu? gwe juara mentor ke?huuuu

Encik Azizan said...

miss lolly a.k.a luvfareda,

jangan tipu awekz gwe suda.itu mmg gwe marah.haha!

Post a Comment

Nak komen? Silakan.