Membuat Pilihan Satu Kesulitan


Semalam, hari last aku ke hospital. Badan penat ulang alik selama sebulan melawat my uncle yang kacak itu. Selama sebulan tu lah aku sempat berkenalan dengan gadis kembar. Memang cun abes, sekali pandang mesti lame. Mata tak payah cakap la kan, terbeliak [...]


Semalam, hari last aku ke hospital. Badan penat ulang alik selama sebulan melawat my uncle yang kacak itu. Selama sebulan tu lah aku sempat berkenalan dengan gadis kembar. Memang cun abes, sekali pandang mesti lame. Mata tak payah cakap la kan, terbeliak nak terkeluar mcm terkena H1N1 suda. hehe!

Persoalannya, mane satu yang aku nak pilih. Sorang ayu bertudung dan sorang lagi seksi tanpa tudung. Kedua dua nya sama baik sama sweet, maklum la kan kembar seiras. Sebagai lelaki, hatiku menuju kepada si adik yang 'free hair' itu. Sebenarnya, perempuan yang tak bertudung menjadi kegilaan lelaki zaman sekarang sebab mereka nampak lebih up to date, trends dunia luar menjadi ikutan.

Teringat cakap ustaz masa sekolah dulu, mencari perempuan beriman memang susah. Beliau cakap pemakaian seseorang itu juga melambangkan keperibadian dan keimanan seseorang. Kebanyakan orang bercakap perempuan bertudung semua baik dan sebaliknya. Bagi aku, pendapat itu sebenarnya jauh meleset. Pada zaman sekarang, yang pakai tudung ada jugak mencuri, mengumpat, menipu dan sewaktu dengannya. Btol x?

Sebagai perempuan, apa pendapat anda bila orang bercakap sedemikian tentang anda? Sebelum keluar dari wad, aku sempat berbual dengan seorang misi/nurse/jururawat berkenaan masalah itu. Apa yang dia cakap pada aku adalah kita jangan sesekali memandang buruk terhadap seseorang perempuan dengan melihat cara pemakaian saja sebelum kita mengenali hati budi mereka. Yang paling penting kita ikhlas terhadap seseorang itu.

Untuk renungan bersama, menutup aurat bukan satu benda yang optional. Itu adalah kewajipan. Tapi pendapat kita semua tentang hal ni memang berbeza-beza. Tapi untuk aku, personally aku rasa penampilan seseorang bukan menggambarkan secara total tentang keimanannya tapi sekadar boleh buat gambaran ringkas tentang tahap pemahaman dia kepada agama.

Moralnya, korang pikirlah sendiri. mungkin pendapat korang berbeza dan sila kongsi di ruangan komen.

ps: misi cakap aku kacak.haha!

73 comments:

Ady Syam said...

Yahooo!!! 1st komen heuheuheu... :Þ

aku sokong nurse tu cakap... yang penting kena kenal hati budi, dan ikhlas terhadap seseorang tanpa sebarang tanggapan yg buruk.

pssttt... bro pilih yang mana satu? kenalkan laa kat aku yang satu lagik tu heuheuheu

Ivy Metaga said...

hehehe..bagi sy penampilan luaran tak kan menjamin penampilan dalaman seseorang tu
bak kata org "dont judge the book by its cover"
kdg2 org yg pakai seksi2 tu tak semestinya jahat kan, maybe they are much better
yer lah masa muda2 seksi, nt kalo dah berumur tu kan akan berubah juga kan kan kan
err tu pendapat sy lah zizan, sebab sy ni ppuan, jadi sy tau ppuan ni macam mana, dah bnyk bergaul dgn macam2 rupa dan perangai ppuan2 nih, ada yg nampak baik alim dari luaran tapi dalaman fulamak tak secantik dan semanis luaran huhu..

wah ha ha..panjang nya komen, sila abaikan lalalalalalaaaarrrrriiii!!!!

aimee said...

saye pon rase bgitu juga.
dont jugde a book by its cover.
sesetengah org yg pkai tudung ni pun belum tentu baik.
ada juga yg pelik. kat luar pkai tudung dan kadang2 dekat blog, myspace dan lain2 ada pulak gambar tak pakai tudung.
maknanya diorang pun belum faham lg kewajipan bertudung ni.
org yg free hair pulak sesetengah mereka ni bila mula terbuka hati pakai tudung mmg diorang pakai betul2. contohnya macam wardina tu.
beza dulu dan sekarang.
sekian pendapat sy. hehe..

<< s| tED| >> said...

pilih jangan ikut mata.. tapi ikut akal dan hati!!

beliamuda said...

memang luaran tidak semestinya mengambarkan apa yang ada di dalam.. juga perlu diingat, pemakaian tudung bukan sekadar menutup rambut, tetapi juga menutup bahagian dada. tak perlulah untuk saya bagi di mana ada tertulisnya cara pemakaian tudung yang betul, sebab yang empunya badan pun ada sebab kena dia mahu atau tak mahu melaksanakannnya...

imanshah said...

Jaga adik2, kakak2, ibu2, makcik2, nenek2....Neraka dekat je

izzat aziz said...

bagi aku bnda2 pkai tudung tu bukan untuk pndagan, tapi untuk diri dia.. adkah patuh kepada hukum Allah.. pesoklan tentang menjadi pilihan contohnya untuk dijadikan isteri, tak kira lah pkai tudung ke tak.. kalau perempuan tu perangainya baik dari pandangan kita, so bleh je jadikan pilihan tapi dengan syarat wajib kena ada niat nak betulkan dia nnti dh kenal/kahwin. tak gitu.. hehe

Farhana said...

Hohoho.. Hotnye topik dia.. Hak hak.. Bagiku pakai tudung itu kan dah mmg jadi satu bnda yg wajib.. Pakai tudug dulu baru kita cite mende lain.. Boleyyy??? Heehee.. =)

Akmar Anuar said...

kawan jela dulu dua2 tuh..
dah kawan lame2, baru tau dua orang tuh macam mane sifat2 die..

pilih la yg lebih baik ;)

Encik Azizan said...

ady syam,

cni pon ada 1st jgak ke?hahaha.
aku pun stju ngn misi tu,kite perlu kenal hati budi seseorng sebelum menilai.

ps:aku pilih adik,ko amik kakak.hak3

Encik Azizan said...

aimee,

wardina nampak cun bile bertudung.agak la kalau lisa surihani lagi cute kot.hehee

Encik Azizan said...

ivy metaga,

bila da tua baru nak insaf,mase tu mungkin laki die da cari len kot.hehe

Encik Azizan said...

<< s| tED| >>,

pilih pakai akal dan hati tapi mata tetap melihat.
so,pilih la dengan mata hati.huu

Encik Azizan said...

beliamuda,

kalau x silap cara2 pakai tudung ada kat buku disiplin sebelum masuk alam persekolahan.hii

so,p la rujuk kat sane. signboard pun bleh djmpai di kelantan tentang cara2 bertudung.

Encik Azizan said...

izzat aziz,

satu lg,x salah klu bercinta slps nikah..janji ikhlas.heee

Encik Azizan said...

farhana,

boley je tp kamu jela yg pakai. saya lelaki sejati dan suci.haha

Encik Azizan said...

akmar anuar,

akan dipraktik.hak3

UXOP said...

rasanye cik misi slh ckp..dia nk bgtau yg kacak tu kat pak guard tepi demo tuh..muhahaa..

Kita kene pikir..tutup aurat wajib (mudah je..pakaian yg menutup anggota bdn nih tuk elak fitnah walpon org free hair/dressing ketat ni solat jugak)..

kalu benda wajib xleh wat,camna dia nak jaga benda2 yg molek..lelaki mmg suko kalu gurl pakai seksi sbb mmg naluri gitu..tapi hok boleh dosa dua2..laki n gurl..mmm..dua2 masuk neraka nih..hihi

Iqone_Dinie said...

Pada aku la..bertudung merupakan kewajipan kepada wanita islam..bukan trend tau..jadi kalo yg x bertudung tue da kompom nampak dosanya disitu kan..kalo yang bertudung nie da nampak satu pahala kan..memang da termaktub dlm undang2 islam..tapi kalo bertudung rambut terjuntai x gune gak(bertudung ala2 datin gituh..)Macam ko kate plak yg bertudung pun ade mencuri yang tue da kire dosa die dengan Allah..pasal die hanya bertopengkan islam dengan bertudung tapi masih buat perkara yang x baik..Tapi x kisah kalo ko nak ambik calon bini yg x bertudung tapi hati mesti mau baik la..sembahyang x tinggal..hormat ibubapa..n etc...yang penting lepas kawen ko leh bentuk balik peribadi wanita tuh..uiks..panjang tul aku komen nie..aku stop lu k...lu pikir la sdiri..(pinjam ayat nabil jap )

Farhana said...

Encik Azizan.. Kamu lelaki yg sejati dan suci? Ehem ehem.. Ape buktinyer ek??? Tak namfak pun.. Ekeke.. =p

*abes laa kene banned pasni kat blog tin susu.. wakaka..*

mohdisa said...

haha, aku ni no komen. ssh nak cari yang betul2 sempurna, tgk pada diri kita juga. :P

Along Arman said...

hurm.. ni citer btul² atau pun saje² contoh ek?
bagi along la kan..
menutup aurat tu wajib bagi seorang wanita..
memang dari segi penampilan melambangkan keperibadian seseorang..
tapi zaman skang nie.. kiter dah takleh menilai seseorang tu berdasarkan pemakaian sebabnya ramai yang memakai tudung sebab nak ikut trend.. tapi hati.. subhanallah... lagi teruk dr orang yang tak pakai tudung..
so, kenalla hati budi terlebih dahulu.. dan cuba selami baik buruk perangai dia dulu..
kemudian pilih ikut gerak hati jijan.. bukan kerana nafsu semata-mata..

azizan4444 said...

uxop,

mmg btol kalau pakai tudung tu dapat mengelakkna fitnah tapi skang orang da x tgk pemakaian saje. kalau bertdung tp perangai truk,bkn ke tu lagi mmbtkan org nak mengumpat?

pendapat beta..huhu..pikir2kan lah.

ps:agaknye la misi tu oayak ko pok guard tp kawe perasan.hahaa

azizan4444 said...

iqone_dinie,

tp kena ingt bro,pakai tudung jgk kna ikhlas br namapk pahala. same jgk dengn kite ke masjid, walaupun bnda tu baik tp hanya utk menunjuk2 pada org len pe gunanye.

melakukan sesuatu benda kena ikhlas.hehehe..

azizan4444 said...

farhana,

mmg la x nampak kalau dengan mata kasar,die kna tgk dgn mata hati kompem nampak.haha

azizan4444 said...

mohd isa,

aku setuju, kite sblm mnilai org len kite kena nilai,perbaiki diri kite sndri dulu.

baru la xde slah paham nanti.hidup aman.hehe

azizan4444 said...

along arman,

crta benar dan ditambah dgn pendapat dan idea masa kini.hehe

nafsu kite simpan dulu ye.haaa

hasni said...

zizan
xdinafikan.ad y xpakai tudung tp baik,sopan santun..sng cakap,hubungan sesama manusia dia jaga,tp hubungan dengan tuhan dia xjaga..kalu ada kekawan y baik akhlaknya tp free hair,ajakla dia mnutup aurat ya:-)

Framestone said...

peh mate mu... ops kite hampir serupa.. baru je tnye my officemate kutuk bro duk usha budak2 U lalu depan ofis he..23x

out of topic--> waduh... bagai pinang ek he...23x

azizan4444 said...

hasni,

zizan x kisah sbnrnye kawan ngn mane2 pompuan jnji ikhlas.itu hak masing2,kita hanya mampu tegur je..dorg nk ikut ke x kite xley paksa..ngeee

azizan4444 said...

framestone,

sekadar suke2 je bro.xde yg lebih.hehee

anggerik said...

cik adik...
haa...pmpn mmg wajib bertudung
mmg x diakui..org yg bertudung tu kdng lbeh teruk dr yg x bertudung
sembunyikan diri sbnr di balik tudung
mmg dh sll sgt jmpe
tp..anda sbg lelaki
sile ingtkn pmpn2 yg anda dampingi tuk pkai tudung
kite ngaku kite islam,
jd tunailh kewajipn bertudung tu
kwajipn pd yg mencipta kite
jgn hipokrit ngn Allah S.W.T
kamu lelaki..saharusnye jd pembimbing :)

Luth Textile said...

aku suka lagi ppuan bertudung.. aku nak cari ppuan mcmtu bro.. carikan kt aku sorg..

mohdisa said...

tahu takpa, diri sendiri pun tak berapa nak betul. nak nilai orang lain. klu nak nilai pun, simpan dalam hati sudah. lagipun tak baik memburuk-burukkan orang. klu salah, tegur. klu betul, jadikan panduan.

deennasour KEMBALI said...

jodoh kita adalah orang yang bila kita bersamanya, kita akan selesa dan rasa selamat.
.....hadis kot. ntah la.

salam kenal.
link kau sudah ku add.

Tfaaaaaa said...

ramai yg ckp w'pon pakai tudung xsmstnye dorg tu baik.sorg pompuan bertudung yg buat onar, pmpuan bertudung lain pon kne tempias.

xbaikla pikir camtu.cube kenal dulu org tu sebelum adili dorg mengikut pndngan mata kasar.

sakit je jiwe bile pmpuan bertudung yg xde kne mngene dituduh mcm tu.

semoga pilihan anda adalah tepat dan menyenangi jiwa dan hati anda n family :)

ps//terlebey bebel puleks.kihkih

azizwan(dot)com said...

pilihan pertama aku opkos la yg bertudung, kemudian kenali dia dgn lebih rapat utk ketahui org'nya mcm mana.. kalau elok alhamdulillah, tp kalau mengalahkan yg x bertudung.. maybe tak ngam utk aku. apa2 pun, yg bertudung tetap menjadi pilihan krn ia tahu menjaga dirinya dan agamanya. yg penting jgn hipokrit sudah..

KhairiL's said...

kembar ye
aku suka pompuan yg ada ciri2 muslimah

huhu

Encik Azizan said...

anggerik,

yup.pompuan wajib bertudung. lelaki digalakkan nasihat tetapi pintu hati sseorang itu akan terbuka bila tiba hidayah.

Encik Azizan said...

luth textile,

untuk ko,bkn stakat sorg lebih pon boleh.tapi nak ke dorang kalau aku rkomen ko nanti..hehe

Encik Azizan said...

mohdisa,

yang baik kita jadikan teladan yang jahat jadikan sempadan.

buang yang keruh amik yang jernih2 je.heee

Encik Azizan said...

deennasour KEMBALI,

tapi kadang2 kita selalu dgr org yg selalu gaduh2 ngn kita tu la akan jd pasangan kita nanti..

gaduh manja kot.hehee
salam kenal,link ko da add jgk..thnks bro

Encik Azizan said...

Tfaaaaaa,

x ksah terlebih atau tidak janji itu pendapat yang berguna.hehee.

btol ckp tfaa tu, tapi mmg tu la manusia,nampak je yg x pakai tudung msti ada yg ckp bukan2..dah menjadi budaya.hak3

Encik Azizan said...

azizwan(dot)com,

bg aku,secara jujur 1st aku tgk lawa ke x,kedua agama die,ke 3 ketrunan dia n last harta.

kalau xde duit ssh nak kawen nanti..hehee

Encik Azizan said...

KhairiL's,

kembar grad A la katekan.huuu

mohdisa said...

betul tu, pandai pun member aku sorang ni. so apa yang patut skg ni, kena pandai2lah memilih. then, klu dah tersalah pilih tu. kenalah betulkan, jgn biarkan ia hanyut. hehe

Encik Azizan said...

mohdisa,

btol tu..terlajak perahu boleh diundur terlajak kate binasa badan.

kalau terlanjur cmne plak ek bro?hak3

IxoR@ said...

persoalannya, bagaimana dengan hati budi...perlakuannya...molekkah?

azizan4444 said...

ixora,

semua baik2 je. harap begitu la hendaknya.hee

MoOnEy said...

knp nie??sakit ker???
sal???

azizan4444 said...

mooney,

erk?xde yg sakit..sihat walafiat je nih.huu

lame menyepi.:)

.e i k a. said...

woh, nurse itu btol.
x kacak x smestinye x baek.
kacak x smestinye baek,
kn kcak? :p

azizan4444 said...

.eika.,

tapi misi tu cakap kacak dan baik.
anda berminat?hehee

mohdisa said...

merana la jawab nyer. haha

azizan4444 said...

mohdisa,

hak3..aku rase cm tu gak..merana jiwa raga.

makan x lalu,tido x lena mandi x basah.muakaka!

MoOnEy said...

agok la menyepi,
huhuhu...
owh,chat ea,ok la...
wk gapow lonie???

tp yg pasti jngn beti tulis blog,
tin susu sngt la menghiburkan ati,
saya peminat blog tin susu,
hohoho.
tulis blog sapa ko tuo deh??
hehehehehehehe...

denaihati said...

jadikan solat istikarah amalan setiap hari kerana setiap hari juga kita akan membuat pilihan dengan pelbagai pilihan yang perlu kita buat dalam hidup ...insyallah Allah akan membantuan dalam setiap pilihan yang kita buat....jika akhirnya membawa kebaikan alhamdulillah tetapi jika menghasilkan sebaliknya pasti ada HIKMAH di sebaliknya...

zulfitry.com said...

bagi aku tudung adalah satu kewajapn agi setiap muslimah..by hook or crook..hukum allah ini tetap kena patuhi..

bagi yang jual tudung pulak..janganlah nak suruh design tudung yang macam-macam sangat..aku tengok tudung zaman sekarang ni tak macam tudung jer..tudung saji mungkin? secara asasnya tudung mesti menutupi bahagian dada dan kepala..namun sekarang ni macam-macam fesyen aku tengok..

pakai tudung..tapi pakat ketat-ketat..
pakai ketat..tapi sendat-sendat...
keh3x..

sueda said...

Bercakap pasal tudung, hanya segelintir perempuan bertudung sahaja yang betul2 memahami apa erti tudung yang sebenar. Yang tak pakai lansung apa tah lagi (pikir la sendiri). Yang pakai sekejap, bukak sekejap, nak letak kategori mana pun tak tahu lah. Bertudung atau tidak bertudung adalah pilihan untuk kamu pilih, tapi ingat sebagai lelaki bila anda berkahwin nanti dosa isteri adalah di bahu kamu. Sekadar pendapat, selamat beramal.

azizan4444 said...

mooney,

lonie duk saje lg.mls nk keje.haha

kalau minat dtg la sokmo cni..hehe

azizan4444 said...

denaihati,

solat istikarah adalah yang terbaik, semoga hati dibukakan untuk membuat pilihan.

azizan4444 said...

denaihati,

solat istikarah adalah yang terbaik, semoga hati dibukakan untuk membuat pilihan.

azizan4444 said...

zulfitry.com,

tapi yang kite tgk skang ramai yang bkak dada,pakai kain belah sane belah sini termasuk lah bdk skolah.hehe

yang jauh dtg dekat,yang dekat masuk rapat,yang rapat ap lagi, erm lu pikir la sndri.haha

azizan4444 said...

sueda,

kalau nak tgk yang kejap pakai kejap x boleh pegi fecebook,tagged..sane ramai pompuan yang cmtu..x gtu?heee

sueda said...

di mana2 pun banyak....di seluruh alam maya...hahhahahahha

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhh ramai gile cmmnt zizan nye nie.
ahakzzzz.sokong2.jgn tgk penampilan and whatsoever bagi nadz lah pakai tudung or tak tu depands lah.ada yg pakai tudung tapi wat gak dosa die just nak cover.ada yg ckp xpakai tudung lak yg wat perkara tak elok. pandangan org je pasal penampilan nie. ermm tgk hati budi dulu baru tgk comel ke tak.bhahaha. nak buat pilihan solat istikoroh.ahakzzzz.
-na'dz

Encik Azizan said...

sueda,

kalau cmtu sng la nak carik ye. pejam mata pun dapat.btol x?heee

Encik Azizan said...

cerita memoriku,

stuju ckp nad yg pnting hidup bahagia..hehee

Eazy Izzuddin said...

u think what the best way to u lah
xD

::~jAy DaMiEn~:: said...

ye la bro...
nape ko x tekel jer nurse / misi / jururawat tu jer??? hehehe... sebabnyer misi tu dah kate ko kacak, makne nye ade hati la tu... hehehe

azizan4444 said...

::~jAy DaMiEn~::,

kalau bole misi tu aku nak jadikan org gaji aku..bole?hahaa..

tEraBouZu said...

bak kate pepatah inGeris.."don't judge de book by de cover"..so sndr mau igt laa..yg pntng dlm 1 relation 'honesty' n 'trusty' harus disemaikn..

so bro, u plih saper?

Encik Azizan said...

tEraBouZu,

yup,tepat sekali. kalau kejujuran dan keihlasan xde hubungan x akan kekal lame.

dalam pemerhatian.hehe

Post a Comment

Nak komen? Silakan.