Perempuan...Oh! Perempuan


Assalamualaikum. Saya dah lama tak bagi salam tangan kanan. Bertemu lagi kita dalam ruangan sembang-sembang karutan yang dikendalikan oleh seorang lelaki kacak. Pada cuti sekolah yang lepas, saya dijemput menghadiri satu majlis kenduri di mana [...]

Assalamualaikum. Saya dah lama tak bagi salam tangan kanan. Bertemu lagi kita dalam ruangan sembang-sembang karutan yang dikendalikan oleh seorang lelaki kacak. Pada cuti sekolah yang lepas, saya dijemput menghadiri satu majlis kenduri di mana salah seorang kawan saya yang berjantinakan wanita telah melangsungkan perkahwinan dengan sorang lelaki yang tak berapa saya kenal. Ok la tu, lelaki tu not bad la.

Masakan kari daging yang memang menjadi kegilaan saya pada majlis keraian itu memang tip top. Sedap giler. Sambil makan-makan, sempat saya bertanyakan dengan seorang yang ditugaskan pada hari itu untuk menambah gulai.

Sedikit dialog ok?
saya : sedap ye masakan kari ni..
orang upahan : bole tahan la. dagingnya pun lembut je..(jangan pikir bukan-bukan)
saya: sape yang masak ni ek?
orang upahan : owh, Pak Mat yang masak ni. dia memang terkenal dengan masakan pada hari-hari perkahwinan seperti ni.
saya : ooo.ok2..

Perasan tak anda perempuan, kebanyakan majlis kenduri kahwen semua tukang masak adalah lelaki. Saya bangga menjadi seorang lelaki. Teringat cakap org tua-tua, nak cari isteri tu cari la yang pandai masak sekurang-kurangnya pandai masak megi.

Untuk pengetahuan anda semua, penulisan saya kali ini bukan untuk bercakap mengenai perempuan cantik tak pandai masak tetapi lebih terarah kepada perempuan syok sendiri. Bagaimana anda mendefinisikan perempuan syok sendiri? Ok, anda semua pikir dulu.

Nak dijadikan cerita, sebelum pulang saya sempat berborak kosong dengan pengantin perempuan aka kawan saya la. Sangat manis orangnya. Tengah duk sembang tu datang la sekumpulan aweks seksi-seksi. Dalam ramai-ramai tu ada seorang yang menarik minat saya untuk menegur. Hai awak, da makan? cantik arini..psstt, saya terdengar pulak jawapan bising-bising dari belakang. Sekali pandang rupenya orang len,tanye orang len die plak yang jawab. Tau la jawapan tu ikhlas, tapi bila pandang mak aii muka dia, body dia..anda sambung sendiri ayat itu.

Betol ke perempuan tak cantik ditakdirkan untuk mencapub? Sesape yang ada jawapan sila la share ramai-ramai.

ps: Mencapub itu maknanye mencari publisiti.
pss: gwe nak bersiap nak tgk bola kelantan vs kedah malam ni.
psss: Malaysia kalah lagi 0-2 dengan Setan Merah.

49 comments:

Mus said...

perempuan... salah pilih merana diri..

Naniey said...

ngeh..ngeh....mmg btl..kbykkan skang da ramai tukang msk lelaki..tp kat kg sy..perempuan lg..termasuklah mak sy..

razy san™® said...

pe lg encik..nt kalo sape kawen ko jg tukang msk la kn
wakaka
aku upah ko la nt
bile aku kawen nt
wakaka

<< s| tED| >> said...

mencapub itu apa?(sila jawab di shoutbox aku)
ko sepatutnya bagi terjemahan untuk itu. tak semua org faham macam aku. jadi aku komen pasal tukang masak je lah .. ha ha ha

tukang masak mmg slalu lelaki. jarang org kawen, perempuan yg masak.

Anak Gemilang said...

sbb.. mask wk tu khwin.. ekeke. byk.. sbnrnya.yang sdia rmpah rtus.. smua wanita..
cuma sebb lelaki ni. dia kuat ckit nk mgaul.. tu la. bila tgk laki yang gaul. org kta.. laki la masak.. hahaha.
tp x pa la klu mmg laki yang msk. hihi. asl sedp.
tp. syukr la. sebagai wanita. mesti dia pndi msk. hohoh.
en zizan..
hihi.
dia sbrnya xnk incik zizan x mdpt sapaan blik.
tu la dia nk try spa tu...
hihihihi.
en zizan x suka dspa bgtu ke?
hihihihi. tp yang ptg kt cni..
awek yang incik zizna tu sp?
myhut x?????
jwb dlu.. hihi..

SheQeEN thinks.. said...

benda biasa tu laki masak. tak pelik pon, tak pelik pon. ;p
laki bukan memang seharusnya pandai masak apa?
jangan lupa hakikat tu.. eheh

<< s| tED| >> said...

okey!! aku tak cantik dan aku tak mencapub murahan.. kalau tak aku dah tepek banyak2 gambar aku possing gila babi punya.. eh.. aku tak mencarut!!

tapi mungkin juga ada yang begitu. mungkin aku ada jumpa tapi aku tak perasan.. ha ha ha...

alah.. masing-masing... kau ni.. suka tgk dari paras rupa yek?? apa salahnya kawan-kawan org yg kau cuba usha tu tolong jawabkan..??

ha ha ha

Ady Syam said...

oh mencapub = mencari publisiti
huhuhu dapat belajar ayat baru...

tak semestinya tak cantik jer yg mencapub, yg cantik2 pun ada gak... cuma kemungkinan yg x cantik tu mungkin untuk setaraf dengan si cantik yg takperlu mencapub.. ah amek ko ayat baru heuheuheu (merepek)

p/s: suka yg sederhana dan tidak mencapub ^_^v

Lemon said...

huaa... i hope i'm not born to be a girl..
its hurt so much!

<< s| tED| >> said...

wah!1 baguslah ada nota kaki. macam tu lah.. ha ha ha.. bape banyak kali ko nak komen lah tedi!!

enasan said...

laallalala nota kaki tue bGus..

coz xprnH dgr lak ayaT "Mencapub" sbLom nie


bahasa jiwa bangSa...hehhehehehe



psss...x semua pompuan x cnTik suka Mencapub...pompuaN yg perasAn cntIk pon slalu camtu gak.....lalalaalaa


aku mau jd pompuaN yg sederhana Indah...huhu

::~jAy DaMiEn~:: said...

hahaha... bro, ko ni rajin menaip... byk en3 baru... hehehe...
biasenye org pompuan jd org dibelakang tabir jer... tlg wat keje2 potong2 bawang...

sincerely,
✿~jAy DaMiEn~✿

miss lolly said...

jap2.

pic pompuan taboleyhbelah!

hihi.

tu je nak ckp.

░♥si lampu neon♥░ said...

cantik pon tak gune kalau hati busuk sebusuk taik . dem.

Nine said...

haha..aku cukup syok ngan entri nih...
Pompuan seksi2 syok jer tengok..
tapi kalo nak wat bini pikiaq 2-3 gak rasanya..
hehe...

Zamz said...

tak jugak kot

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

Encik ke nih? Ko buat apa skang? Da abes study ke?
Lelaki tak hensem tapi perasan pun ada jugak kot kan.

UXOP said...

betul hok demo kato..kg kawe pon gitu..hok masok gulai kawah ms kenduri org lelaki tp hok prepare awah(rempah masakan) org pompuan..

alahh..aweks tu nk mencapub sbb dia nk menonjol dari mmber2 dia..tp tu la,kawe pun pelik..selalu hok to berapo comey ni lebih2 dr hok comey..kawe keno doh sekali..nk tekel hok comey tp mmber sebelah royak kawe menyibuk n gatal..adeiii

Farhana said...

Cian kat pompuan tak lawa.. Uhuk uhuk uhuk..

IxoR@ said...

Untung ixora dapat suami pandai masak...lelaki jugak kan?

Pompuan cantik tapi kurang budi bahasa jadi buruk gak....(ingatan utk diri sendiri juge...)

perempuandotdotdot said...

euw, bencinya baca post ni

al-Wann said...

seductive pic..wt ak ttrik nak trus mbca..ahaks..

ezany said...

tak sume kot camtu.. ikut perangai masing2 la.. tp klu suka syok sendiri tu mmg xbleh blah la.. cantik pun nyampah gak kot.. haha..

Luth Textile said...

adeh, tgh dok makan, teringat je muka pak mat.. hahhaha

Ivy Metaga said...

sebab tu lah tercipta nya lelaki dan perempuan, saling melengkapi antara satu sama lain
apa yg laki tak ada, ppuan ada
apa yg ppuan tak ada, laki ada

perempuan ada ciri2 sendiri, laki pun sama juga kan kan kan..

kalau semua sama saja,maka tak happening lah kehidupan nih...:p

hahaha..apa ku merapu2 nih larikkkkk...

Encik Azizan said...

Naniey,

mane pegi org laki ek?hehe..pe name kg tu?

Encik Azizan said...

razy san™®,

ko nak tetamu ko makan nasik hanget ke nanti?hahaa
aku bole je,upah sejam 5 ribu..ad bran?hehe

Encik Azizan said...

Anak Gemilang,

nak mnyahut cane klu yg mencapub tu melbhi segalanya.haha

ana Yg Ceria said...

yess kedahh mnng cayokk la..

beliamuda said...

tak semua kot macam tu.. mungkin tu memang dah sejati diri dia macam tu.. kadang2 yang kononnya cun dan seksi tu lagi menyampah.. sekali lagi, bukan semua macam tu..

heykal aiman adli said...

wuteva it is, kalo dh nm nye pompuan msg2 ade pribadi mreka sdri...sumtme ade yg chantek tp pgai pon chantek..bgusss...ade tu krg chantek, pgai pon sm mcm empunya dri krg chantekk gak..tarak bgusss..TAPI xsume yg shantek tu shantek juga prgai nye..xsume yg tarak shantek rupe tapi prgai tip top class shantek...sdare zizan, kalo mau kasi en3 kasi la en3 yg adil sume pihak lor..jgn asik pompuan itu pompuan ini...if sume2 tgk sume2 prhati ade gal laki kacak tp pgai mcm smpah...sampah pon bguih lg dr dr laki kck 2..tp xsume nye hanget ye x? cm2 jgk la laki buruk xsume pgai penyangak..so ape2 pon sume 2 based on PERIBADI yg ade dlm jiwa stiap insan..aku tao la en3 yg ko wat ni just opinion pribadi ko..tapi xke 2 nmpk sgt2 ko ni BIAS? biar la skcak mana pon anda en.zizan tapi xsume akan kata anda kacak kn..mgkin anda pernah dgr ayt mcm ni "psst..muka jek kck tapi mlut busuk mcm smph" ..kalo xpnh, xkn anda nak kene kata mcm 2 baru nak t'ngadah?? hehehe sori la..
aku ckp sbb aku sdri xperfect..aku just nak kongsi pe yg aku rs..aku xlayak pon nak bg cmment kat sini kan..tapi pape pon aku salute la ko brani kuarkan en3 yg smemangnye 100% pdpat ko walau ade bau2 BIAS..

p/s: anda kategori kacak yg mn? ape slh kalo yg krg shantek sahut ptnyaan anda & bkn si shantek? bkn ke wajib mhormati sahutan mereka walau mereka krg shantek? n maybe yg sahut 2 shantek tapi jd xshantek pd mta anda sbb pgai bliau xshantek..heee

noor afzan said...

isu ini subjektif bagi saya..
Pompuan pandai masak tapi x suke nunjuk..
duk masak tuk suami jer..
yang lelaki pulak pandai masak dan akan tunjuk..
apetahlagi di kenduri kawen~

lagipun betul..
pompuan kederat x sekuat lelaki tuk mengetuai projek masak2 peringkat kenduri kawen..
yang jenis masak dalam kawah~
sebab itu selalu lelaki yang masak time kenduri..

shima said...

ape kah motif intro gambo tuh?
hahha.

azizan4444 said...

hangat sungguh topic kali ni ye..hehe

imperfect blogger said...

wut kind of entry is this! author yg dh kering idea ke mmg EQ nol??? helo en. author...awk ni tulis blog sbb skit ht mnh cun 2 xnyahut kat awk ke??? pe yg sy nmpk la kan..awk 2 sm jek kategori mcm mnh yg sahut ptnyaan awk kat knduri kwen 2 sbb mgkin awk mmg xensem n awk not that cun gul taste la..kalau x, mesti dia dh jwb sapaan awk kn?? so bkn ke entry awk ni mcm mbukak pekung awk sdri?? adoi..ade gak author mcm ni...sdr la en. author..manusia xde yg sempurna..kdg2 yg xsempurna 2 lg cantek n cun dr yg sempurna...ssungguhnya ketidaksempurnaan 2 indah wahai en.author yg budiman..(budiman ke?)
jgn mgecilkan org len kalau diri 2 sdri masih byk bnde boleh diperkecilkan...
sori bbyk ayt sy mmg mcm ni..tapi its for ur own good la kalau nak blog anda ni sgr dgn idea yg brnas n mjana minda... chaw beb

azizan4444 said...

hoho...mekaseh imperfect blogger, pendapat yg 100% sy sokong..kalau xde angin manakan pokok ley bergoyang n sape yg termkn cili tu kompem la die terasa kn..hehe

erk?u blogger gak ke?asal x letak link..ley kite kenal2an..mane taw awak cun,ley masuk line.peace

flip said...

***speechless***

Encik Azizan said...

idea banyak sgt ke smpai speechless ni..hehe
xpe2,smpan untuk next topic ye..yg ni kasi kat pemikir hebat2 dulu..

POSH76 said...

tak semestinyer...pompuan tak brp nak cantik pun lum tentu pandai masak...hehehe...

Psst: KACAK ker???hehe

azizan4444 said...

POSH76,

huu..yeke?xtaw la plak..hee

ntah la..speechless bak kata flip.hehe

Encik Azizan said...

::~jAy DaMiEn~:: ,

rajin ke bro?hehe..xde la..biase je..lgpon bknye pnjg sgt..hehe

Encik Azizan said...

Lemon,

mcm ada prob je.pape pun hdp msti dtruskan ye..semoga epi slalu..

Encik Azizan said...

enasan,

nota kaki tu agk bagus skit kali ni..hehee

Encik Azizan said...

░♥si lampu neon♥░,

hoho..ni msti ad kes ni..hehe

Encik Azizan said...

Nine,

btol tu bro..org pompuan nk bt bini kn plh btol2..hehe

Encik Azizan said...

UXOP,

haha..yolo ko..kesian demo..biase la tu..sbnrnye die nk tlg demo tu..hehe

Encik Azizan said...

Farhana,

nape plk kesian?hehe..xde mksd kt sape2 la.ngee

Farhana said...

Encik Azizan.. Panas wooo di sini.. Heehee.. Selamat segalanya.. Huhu.. Saye pn mrasa kpanasannya.. Sabar yerk.. =)

RHEA said...

Assalamualaikum En Azizan..

rhea nak kata tentang lelaki pandai memasak..
dah lama pun tahu tentang ni..

kalau en azizan mengkaji hadith dan al-qur'an.. telah pun dimafhumkan.. bahawa:

~tanggungjawab seorang perempuan (isteri) itu adalah berhias-hias untuk suaminya, menghiburkan suaminya..~

menurut huraiannya di sini, memang menjadi tugas lelaki (suami) menjalankan semua tanggungjawab rumahtangga.. mengemas rumah, membasuh, memasak.. dan lain sebagainya..

sekiranya suami meninggalkan rumah untuk mencari rezeki, barulah isteri digalakkan membantu suami menjalankan semua tugasan tersebut sebagai menjaga harta suami..

tetapi kalau tengok zaman sekarang, ramai jer para suami dah terbalikkan semua ni.. kalau isteri tak mengemas.. tak membasuh.. tak memasak.. mulalah nak pasang lain.. dengan alasan, isteri tak pandai menguruskan rumahtangga.. sedangkan itu sebenarnya adalah tanggungjawab seorang suami sebenarnya..
bila isteri nampak kusut masai setelah kepenatan menguruskan rumahtangga, dikatanya isteri tak pandai berhias untuk suami..

so, ada akal Tuhan pinjamkan, fikir-fikirkanlah..

Post a Comment

Nak komen? Silakan.