Perempuan Lebih Boros


Boros adalah satu perkataan yang sangat sinonim dengan perempuan. Setuju atau tidak? Tepuk dada tanyalah iman. Memang tidak dinafikan ada juga sesetengah lelaki yang boros tetapi perempuan [...]


Boros adalah satu perkataan yang sangat sinonim dengan perempuan. Setuju atau tidak? Tepuk dada tanyalah iman. Memang tidak dinafikan ada juga sesetengah lelaki yang boros tetapi perempuan lebih boros dari lelaki. Boros sudah menjadi tabiat dan hobi bagi sesetengah perempuan itu.

"Tidak, ini bukan masalah utama saya! Saya hanya membeli belah, apa salahnya saya membeli belah? Lagipun saya hanya membeli belah semasa jualan mega dan bukannya setiap hari." Dialog ini datangnya dari salah seorang kawan aku yang bernama perempuan.

Dialog di atas menceritakan mengenai sesorang yang suka membeli belah walaupun pada hari hari tertentu. Mereka berbelanja tanpa memikirkan pengurusan kewangan mereka dan sifat mereka itu dikatakan boros. Ada sesetengah perempuan menyatakan dengan membeli belah boleh menenangkan fikiran, itu adalah tandanya dia seorang yang boros.

Alkisahnya, semalam aku ke kedai kain, nak cari kain untuk baju melayu. Maklumlah raya dah dekat kalau lambat lambat nanti tak sempat plak nak jahit. Nak dijadikan cerita, semasa memilih kain tu, aku ada menegur seorang awek ni. "Banyak beli kain, untuk kenduri kahwen ke?ni mesti baru dapat gaji" Ayat pancing yang belakang tuh.haha! Dalam kepala aku, gaji apa bendanya semalam baru 14hb. "Awek tu jawab la dengan selambanya, xde la ni semua untuk raya nanti. Kena beli awal, puasa pun dah dekat."

Agak agak korang la berapa pasang baju awek tu nanti ye? Bagaimana pula dengan anda wahai perempuan sekalian? Pikir-pikir kan lah.

Ok lah, aku nak sambung keje. chow!

69 comments:

Anak Gemilang said...

ngehe3.
*_* bju raya.. ada la jgk.
hehe.
boros tu tak la.
tpi shppg tu.. mmg la sinonm ckit. hehe.
sy x boros. ekeke

noor afzan said...

saya x beli lagi pape..
sok dekat2 nak raya pi cari baju siap je kat pasar Jalan TAR.
hehe~

naz said...

perempuan mana pernah mengaku

LuVidA^^ said...

boros?
pempuan?
eley...lebey kurg je....
kite manusia biase :D

miss oren said...

even sy perempuan sy sangat bersetuju dengan entri ini..

Luth Textile said...

wakakaa... ak pon sokong.. aku suka suping barang2 kete, aksesori kmpter dll..

Ivy Metaga said...

yer tak di akui perempuan ada yg boros, tapi laki pun sama juga kan kan kan..

miss_eliana said...

erk..
terkena batang idong sendiri neh..huhu..

mmg di akui laa..pompuan agak boros.. coz i pompuan, n i mmg kaki shopping..n boros..
xkesah sale ke x,..asal ade duit, zapp jer..
huhu..

Kill-Vearn said...

pompuan boros waktu shopping.. pandang itu ini mmg nak beli aje.. tapi tak semua... kalo laki ni susah sgt nak kuakan duit berbelanja sakan...

granulaz said...

pmpuan mmg mcm tu..nk wt mcm ne..redha je.

nataliaku said...

tak suma pompuan macam tu..... ada jugak pompuan yang berjimat demi masa depan(kot).... bukan kedekut tau.. tapi jimat...

Ady Syam said...

kebiasaannya boros ni terjadi bila ada duit lebih, tak kisah lelaki ker pompuan, negatif pada boros berbelanja ni bila kita terlalu ikutkan hati sedangkan ada perkara yg lebih baik dan tak perlu untuk dibelanjakan. terpulanglah kepada individu masing2... ngeee

p/s: tapi setuju gak laa kalau boros tu dimonopoli oleh kaum pompuan :P

PutraRocker said...

rock the world...

boros amalan devils..muahuha

░♥si lampu neon♥░ said...

aku rase aku berjimat.

duit aku tak habis kat mekap, baju.
tapi duit aku habis kat akuarium..

mcm lelaki, duit banyak hbs kat kete. pejadahnye!

KhairiL's said...

duit x da mcm mn nk shopping
tu jawapan selalu lelaki bg
hehe

Piratz said...

stuju!!!

::~jAy DaMiEn~:: said...

aku suke kumpul duit bro...
lagi pulak aku suke simpan duit2 aku tu...
ahhaha...

MoOnEy said...

ala,standard ah pompuan g2,
sy pon suke...
x tipu...
asyek kene marah mak je sbb boros,
baju x payah ckp la,
pompuan pntng tengok baju...
hihihi.....

laki mmg la,kene kumpul duet bnyk2,
nanti nk wk kawen,
duet hantaran dah makin mahal now nie,
oleh itu laki simpan la duet manyak2 ea??

aduka said...

aku sendri pn dh boros..
kalah pompuan..
hahaha..

Tfaaaaaa said...

hakhak..
daku pon boros jugak tp kne pd tmptnyela..
slalu boros kalo dh terbelanja duit tu.selagi xbelanja selagi tula kedekut.
tp skali dh belanje mungkin hampir habis duit tu.
haha..

tp skrg dh matang sket n tau nk carik duit tu penat dan susah..so dh jd kurang boros.ngehehe

my name is Ain said...

memang betul pun, kebanyakan perempuan boros dan suka shopping..tapi tak semua mcm tu..ada jugak yg pandai berjimat n saving..huuu..cuma 1 dalm 10 la..

Encik Azizan said...

Anak Gemilang,

bagus la kalau x boros.duit tu ley belanje saya kfc nanti ek.hehe

Eazy Izzuddin said...

teringat cherita confession of shopaholic
hik3
xD

azizwan(dot)com said...

perempuan lebih boros.. actually, sama je ngan lelaki. cuma boros lelaki ni lain sikit.. apa yg diorg belanja tu kadang2 tak nmpak dan lebih suka berbelanja seklaigus..

mcm aku la, bila nk keluar shopping, terus habis sekali semua dibeli. jd takde la shopping utk yg kesekian kalinya. huhu..

apa2 pun, perempuan memang boros. hahaha..

Encik Azizan said...

noor afzan,

selalu beli yang siap k?bgs jgk tu..xde la nk boros nk kena upah jahit lagi.hehe

Anak Gemilang said...

alah. nk blnja cm mana en Azizn. ngehehe..
nk byr bju raya lg. ngehe3.. *_*
tp. bc kumen2 kt ats.
lelaki dan prmpuan sma2 boros2.
haha.
tp. boros bila pokt penuh jer la ek.
msa len x la. hihihi.. *_*
suker n3 ni. hihi..
wink3..
ora kasi 5 bintg boleyh. hehe
sbb kita smua sling mgku.. hihihi.. *_*

Encik Azizan said...

Anak Gemilang,

tu la psl.ayt 1st semua kutuk last2 ngaku plk.haha
agknye la bile poket pnuh je la.klu xde duit nasik pon skli shari mkn.hehe

Encik Azizan said...

naz,

yang x mengaku tu jenis yg hipokrit je..kalau yg open dorg ngaku.hehe

Encik Azizan said...

LuVidA^^,

lebih tu xkan selamya kurang.yg pasti pompuan lebih boros dari laki even laki pon ad yg boros..peace

lizz said...

hahaha. memang sinonim! but, im glad bukan di antara yg kaki shopping n boros sgt. boros time raya aje lah.hahaha

Encik Azizan said...

lizz,

bgs la klu cmtu tp ad gak time boros ek?ngtkn mmg xde boros lngsung.hehe

time raye tu shoppin pe je?ni msti baju 2 3 pasang,sofa kena baru..cat rumah pon kna tukar.hehe

enyheartsdiamond said...

i terasa!!!
bj raya i 6 pasang taon ney!!!

haha~

Encik Azizan said...

enyheartsdiamond,

woo banyaknye.nak 1.hehe.tp x ckp lg tu rase,raye sbln so baju kena la 30 pasang,boros pon jalan la.hehe

Sarah Samz said...

haha. shopping tu satu nikmat la zizan.

Chili Crab said...

This is so not true!!! Guys like to shop too!!! They waste money like tap water too!!!

Nad. said...

haha. mcm2. tp pmpuan2 sume, mmg kne admit ok. nafsu yg 9 tu wt kite suke shopping. hehe.

tEraBouZu said...

laki?
p0mpuan?
sebnrnyer sm jer!!masing2 xnk ngaku..
tp cara masing2 b0ros amat laa berbeza..
bt0l x??saper yG agree sile angkat kaki..hehe :p
..yG pntG teRab0uzU x terg0l0ng :)
"membazir amalan syaitan" 'cam ustazah laa plak..hehhe'..peace n0 war!!

POSH76 said...

meh aku kasi komenlak...

dua2 pun boros tp pompuan boros pun brg yg berhemah & brg yg tak baper mahal...tp lelaki boros mende2 yg berkaitan dgn diri dia ajer...especially yg dah tawen...& mahal pulak..

Kalu ko jumpa aku pun aku jwb mende yg sama...haha...org pompuan pandai cari sales...hehe

hasni said...

zizan
tahun raya 1st hasni kat sblh stlh 4 thun xbalik raya
erm
tp hasni pon xda baju raya lagi
kain pon xbeli lagi
kalu xsmpat pakai je baju y ada
hasni ni bukti xsemua popuan boros kan?
hahahha

azizan4444 said...

Ivy Metaga,

mmg btol laki pun ada boros tapi pada hakikat perempuan lebih boros,so terima la dgn seadanya.haha

azizan4444 said...

miss oren,

btol kan apa saya katakan itu..lain org lain pendapat.

yeah,anda seorang yg tak hipokrit.i like.haha

Anak Gemilang said...

*_* hehe.
en azizn. wah2. hehee...
tp.
msig2 ada part la dia bros.
cth. .laki ngn keta. ke.
prmpuan. haha. erm.. byk ler.
haha.
tp..
klu x shppg.. mmg x best la..
haha.
x pyh la beli byk2 kan.. hihi. yer la. xpa2. bg yang dh keja.
huhu. tp. bg sy yg lom keja ni..
mtk ehsn duit pnjmn ngn duit mak ayh.. [beringt yer oura.. haha. ] xpa2. klu boros guna duit sndri.. bbaloi gk kan.. ??
hihihihi..

Encik Azizan said...

Anak Gemilang,

btol tu,masing ad care sndri dorg nak boros kat mane.

kalau ngn gaji sndri mmg bez,rase puas hati tp skli skala ok la.klu setiap kali gaji abes cne nk simpan nk bt kawen nanti.tu klu yg blom kawen la.hehe

pada yg masih stdy tu jimat2 la ye,ptptn tu jgn abeskn duk beli nset plk.haha

Encik Azizan said...

Luth Textile,

kete ko nampak bgs la bro.bile nk bawak aku jenjalan.muakaka

Encik Azizan said...

miss_eliana,

hoho..caye la miss eliana,ni bru la kaki shoppin namenye.

macam hobi la plk ye..menarik2..hehe

Encik Azizan said...

Kill-Vearn,

satu je aku minta jauhi.jangan pandang suami org pun trs nak jgk.tu kes naya.haha

Encik Azizan said...

nataliaku,

itu perempuan tp kalau laki len plk.

bkn kedekut tapi sayang.haha

Encik Azizan said...

Ady Syam,

btol tu.bile ad duit br bez nk shoppin ke hape.

ad satu crita,sorg pompuan ni nk gak shoppin cm org len tp xde duit. taw pe die buat?die mecrik lps tu kantoi.haha..bodo je keje.

tu name die boros tak bertempat.haha

ps:mmg dorg suke men monopoli.kah3

Encik Azizan said...

PutraRocker,

naseb baik lgi amalan syaitan.kalau boros tu syaitan.cane?ap kaitan?hahaa

Encik Azizan said...

░♥si lampu neon♥░,

x abes kt mekap tp kt akuarium.same je?pe kaitan?
duit abes jgk kn.haha

laki yg ad kete je abes kn duit kt kete.klu yg xde tu aku rase die spend duit tu utk org2 mcm ko la.(perempuan)..hhahaa

IxoR@ said...

Tak semua pompuan itu boros....Ixora ni kedekut orgnya....

Sesekali je bershopping (boleh caya ke..?hahahaa.....)

Tapi bila dah shopping, beriban gak la habis.....

lizz said...

cheh. shopping baju sakan mmg btol time raye.tp,bab tukar sofa, cat rumah tu fitnah tau!!!hahahaha...

azizan4444 said...

KhairiL's,

tu tndanye org yg jimat tp pdahal kedekut.haha

azizan4444 said...

::~jAy DaMiEn~::,

bgs klu cmtu..klu da ckp bole wt kawen je..huhu

azizan4444 said...

MoOnEy,

haha.ok2..klu bole la,smpn dpt kawen awal bez..kah3

azizan4444 said...

Sarah Samz,

mmg la bez time ad dwet tp xde la kn sampai boros kan..hehe

azizan4444 said...

Chili Crab,

hohoho!agknye la.

azizan4444 said...

tEraBouZu,

yeke x tergolog?huhu..bgs la klu cmtu..smpan duit bt bnje kawen nanti.haaa

azizan4444 said...

IxoR@,

bole je caye tp skit la.hehee

azizan4444 said...

lizz,

bukan fitnah tp firasat je yg mengatakan.hee

FATIN kiddy said...

kehkeh. mmg x dpt dinafikan pompuan mmg boros.

sy xnak jd boros. tp bile tgk brg2 yg cntik memikat kalbu. terus nak beli. weeee

mohdisa said...

haha, biasalah tu. gurl. mestilah nak membeli belah. laki pun ada kan. mcm aku. boros juga, tp aku akan beli benda yang aku perlu sahaja.

cik kedondong said...

aku rase,kalo tiap2 hari shopping,sampai pantang nampak barang cantek pastu beli,itu memang boros.
kalo stakat beli sekali dan sekala,tak la sangat.lagi pon barang pompuan takde la beriban mcm brg laki.kalo sale pon rege murah giler maaa..tp ak xde la nk blanje sakan..ikot kemampuan n keperluan.
tapi kadang2 kene la treat diri kite ngan barang tok kepuasan after bersusah payah..

btol la skp ko..tepuk dada tanya iman.pnjng ak bebel

SyamZone said...

Pompuan mmg boros wei...x dpt beli,tgk pun jadi...hehe

azizan4444 said...

aduka,

biase la ko. duk abes pakaian bundle pun bpe da..tp jgn jd pompuan suda,tu naye.haha

azizan4444 said...

FATIN kiddy,

huhu..jgn org tgk fatin rase terpikat juga suda la ek.hehee

azizan4444 said...

tEraBouZu,

stju masing2 gunakan duit utk keperluan yg berbeza tp kan pompuan kalau da blanja mmg x sdr dri.hahaha..semua nk je ..

Mangkuk.com said...

salam za: ade gak lelaki yang boros zan...suka ngat membazir..beli mcm2..rokok slh satu pembaziran,....hukhukhuk

Jack-O said...

mangkuk.com: gimme five dude! =))

Post a Comment

Nak komen? Silakan.