Kegagalan Epik : Alasan Lelaki Dingin


Bercakap dengan Jenin, Zizan lu tau ke Akhil dah ceraikan Maizawati, ala Akhil yang skandal dengan Waheeda wassini tu. Gua tau la tapi citer diorang xde la sehangat citer gua masa first time kapel dengan Lisa aritu. Ala, biase la kalau dah [...]

Bercakap dengan Jenin, Zizan lu tau ke Akhil dah ceraikan Maizawati, Akhil yang skandal dengan Waheeda wassini tu. Gua tau la tapi citer diorang xde la sehangat citer gua masa first time kapel dengan Lisa aritu. Ala, biase la kalau dah bini tak tau jaga laki camtu la jadinye.

Semalam aku dapat message kat YM dari seorang hamba Allah bergelar perempuan. Message die mengatakan yang aku ni anti-perempuan sebab kebanyakan artikel yang aku tulis semua mengutuk perempuan. Untuk pengetahuan anda, aku seorang pencinta wanita. Aku memang giler akan wanita bukan perempuan yang gler mekap, baju belah sane belah sini, bibir merah setebal makaroni, pipi putih dengan bedak sejuk dan sewaktu dengannya.

Berbalik pada tajuk kali ni, memandangkan aku seorang lelaki, aku akan menceritakan serba sedikit tentang lelaki. Anda perlu tahu, lelaki mempunyai keinginan cinta yang berbeza dengan wanita, apatah lagi pada saat wanita memerlukan cintanya.

Jika kemesraan dalam sebuah hubungan percintaan semakin jauh, itu sebenarnya satu isyarat kepada perempuan. Sekiranya, lelaki tidak lagi menghubungi anda seperti dahulu, menolak pelawaan makan malam bersama atau tidak lagi mahu berpegangan tangan, isyarat dingin itu perlu anda susuli dengan tindakan.

Jika sikap si lelaki masih berterusan, perempuan harus mencari inisiatif dan berusaha mengembalikan semula kemesraan. Jika si lelaki masih bersikap tidak ambil peduli terhadap anda dan sentiasa ingin berjauhan saat anda memerlukannnya, lakukanlah sesuatu.

Namun, jika si lelaki tidak menghubungi anda dalam masa sehari dua, jangan cepat berprangsaka buruk terutama menuduhnya sedang menjalin hubungan dengan wanita lain. Maklumlah, perempuan lebih dikenali dengan sifat cemburu yang tinggi.

Ingat, golongan Adam mempunyai keinginan cinta yang berbeza dengan wanita. Walaupun mereka bersikap sedemikian, ini tidak bermakna si lelaki tidak menyintai dan enggan bermesra dengan pasangan. Kepada anda yang bernama wanita, pandailah mengambil hati lelaki dan menurut apa kemahuan pasangan anda itu tetapi ini tidak bermakna anda perlu menyerahkan dara anda sekiranya pasangan anda seorang yang kuat keinginan seksnya.

Untuk renungan bersama, jauhilah skandal skandal yang boleh menjejaskan hubungan cinta anda dan keharmonian rumahtangga anda. Jangan sampai lelaki memberi alasan. Papai

32 comments:

<< s| tED| >> said...

erhMmmmmM.. tips..? Terima kasih!!

bagi aku kalau lelaki sudah ambil sikap tidak peduli.. sudah mula menjauh... lupakan saja. takperlu nak bersusah payah memikirkan apa yg perlu di buat untuk menarik perhatiannya semula.

eh! ini hanya untuk kes percintaan sebelum berumah tangga. kalau dah kahwin.. pandai2 settle!

Ivy Metaga said...

kumbang bukan seekor...

bunga bukan sekuntum...

jadi, kalo org tu jual mahal sgt..

cari orang lain jak lah daripada susa2kan diri mok pujuk2, mok settle2 hahahaha

lalalalaarriiiii....:P

lizz said...

hahaha. pasal lelaki tak contact sehari dua tuh, bukan semue gurl faham woo. syukur saya dibesarkan dengan lelaki2 dalam rumah..so, tau dah style diorang! lelaki perlukan masa untuk diri sendiri.

attention gurl!! jangan harap lelaki melekat aje dengan kite 24hours :P

mohdisa said...

haha, aku tak tahu la. yg penting aku tahu diri aku bagaimana. :P

Anak Gemilang said...

hehehe. erm.
xplu la nk cntct kte salu.
ckup laA DGN INGTN TLUS IKLHAS..
hehe.
en zizan..
bk kta komentar di atas.
kadang2 lelaki mmg boleh jmu kot.
ini bg isu yang couple yer.
tp.
xpa la kan.
xda pksaan dlm islm.
hehe.
klu dia dah xnk kt kte.
nk wt cmana?
tul x??
kte kena redha dan tuluskn hati..
owh lelaki. sukrnya utk dmgerti. ekekeke..
enth la en zizn.
msing2 ada pdpt.
akan ttp.
isu ini mmg mnrik. *_*
maka. sbgai wanita.
kita harus bersedia.
hehe.
kerna...
hati wanita ini. sngt cpt tluka apabla tiba di musim kedingginn oleh chenta hatinya.. ekeke..
wink2*_* sy suka n3 ini.. en zizn. sy bg 4 bntg ya. hee

Mr.Bintang said...

huhu.. menarik.. :p

tp aku x tau la nk komen apa.. ngee..
sbb aku x pasti aku ni jenis lelaki yg mcm mn..
hahaha.. yang penting bagi aku.. kene ada persefahaman, kesetiaan dan kejujuran dalam perhubungan.. :)

KhairiL said...

huhu
nasib baik x da skandal

::~jAy DaMiEn~:: said...

hahaha... aku nk komen la entri ni...
memandangkan aku dah gagal 6 kali dalam bercinta ni... so, bg aku perkare biase...
pompuan biasenye nak laki paham kehendak dia jer..
aku leh lagi layan...
tapi bila dia mintak 'break', perkare ni yg wat aku x terlayan dah...
org dah syg kat dia, dia x syg kat kita...
so, ape lagi... aku ni jenis mls nak pujuk... so, papai jer la aku ucapkan...
aku yg selalu contact pun, xpernah x contact dalam sehari dua, even kekadang tu xder kredit... aku akan call gune public phone...
tapi hasilnye, NOTHING.... aku xtau ape yg aku silap??? maybe pompuan pun mudah rase jemu ngan laki kot... tambahan pulak kalau laki tu x ensem mcm aku ni... hahaha...

sekian tu aje la komen aku...

p/s : kalau ade gurl / boy yg rase senasib ngan aku, leh bg feedback kat ruangan komen yg disediakan di bahagian bawah sekali kat blog aku... http://jaydamien.blogspot.com

p/ss : sori tuan punye blog... kasi promot cikit blog aku... hahaha...



sincerely,
::~jAy DaMiEn~::

noor afzan said...

lelaki simple..
perempuan yan complicated..
keadaan jadi x best bile perempuan men'complicated'kan ke'simple'an lelaki..
itu je la kumen saya..

PutraRocker said...

hahahaha..
aku pernah kot mcm tu...
itu lah hal...

tak payah couple2 ni..
terus kawen...
couple itu HARAM!!!hoho

Miss E said...

couple itu tak haram... bak kata ustaz sy la... couple boleh tp mesti mengikut landasan Islam... mknanye kna ada niat utk mengahwini psgn anda itu... jaga hubungan sebaik mgkin sblm berkhwin... bkn suka2 ada bf/gf, xde niat kawin atau ape. itu yg menjadikan couple itu haram...

mmg betul klu lelaki semakin menjauh, kita prlu tahu alasannye.. dh klu blh, kita akn cuba merapatkn kembali... sekiranya msh mampu menyelamatkn hubgn tu la...

tp en zizan, bgaimn klu pmpn yg menjauh? bkn ke itu pn tnda wat lelaki itu yg dia pn perlu menarik prhatian pmpn 2 kembali? sedangkn lelaki sllnye BUTA atau TIDAK PEKA dgn perasaan pmpn... mmg la slh pmpn sbb sllnye tidak berterus terang, tp slh lelaki juga sbb tak peka dgn pmpn...

so putusnya 1-1hubungan tu xblh slhkn sebelah phk aje... 2-2phk kna la muhasabah dr, fikir ape slh sndr yg menyebabkn perkara tu trjd...

p/s: n3 en zizan mmg agk berat sblh... byk mencari salah pmpn wlaupn anda pencinta wanita spt yg anda katakn. tp sy xslhkn anda, sbb anda lelaki, maka anda menulis n3 berdsrkn pndgn anda sbg seorg lelaki.

oranglidi said...

cintai Ilahi.

InsyaAllah, semua perkara beres.

termasuk menjaga hubungan dgn pasangan.

azizan4444 said...

<< s| tED| >>,

sama2 kasih.

mmg btol ckp anda tp bg perempuan yang btol2 menyintai dan ikhlas dlm hbnganya tidak akn berfikir mcm tu. percaya la saya.huhu

azizan4444 said...

Ivy Metaga,

sila la try klu hbt..kite tgk nanti.hahaa

azizan4444 said...

lizz,

saya stju sesetgh perempuan mmg susah nk percaya lg2 pada mereka yang mabuk cinta..kalau laki senyap skit men tdh je.huhu tp pada perempuan cubalah mngerti apa kemahuan pasangan anda ye.

ps:same la kaum adam,jgn ingat perempuan melekat 24 jam ngn kite.hehe

azizan4444 said...

mohdisa,

aku insan biase,mane permpuan nak.itu kenyataan lelaki yg kurang keyakinan diri.hehe

azizan4444 said...

Anak Gemilang,

btol tu, masing2 ad pendapat sndri..yng penting dlm hubungan ikhlas dan saling memahami antara satu sama len.

kalau die xnk kite,crik je la yg len..kite kacak,kite cantik...so,pe mslh nk crik len.kn?hehee

Tfaaaaaa said...

"Untuk renungan bersama, jauhilah skandal skandal yang boleh menjejaskan hubungan cinta anda dan keharmonian rumahtangga anda. Jangan sampai lelaki memberi alasan."

adeh..terasa2..hahha..nice article la jijann

azizan4444 said...

Mr.Bintang,

bahaya tu bro xtaw dri sndri..huhu
bto tu bro,semua bnda tu kn ad br la hubugan aman harmoni kekal sepanjang masa.hak3

Nine said...

Kalo bercinta aku suka kejujuran terhadap pasangan.

Tak suka kalo kapel2 suka cakap tipu terhadap pasangan sendiri.

Gerenti tak kekal lama..

Bercinta time zaman sekolah lain la..hehe..

Encik Mohd Azizan said...

KhairiL,

huhu..mmg susah skng nak cri lelaki baik xde skndal skang,cm aku la...ko same la ngn aku..tahniah2.haha

Encik Mohd Azizan said...

::~jAy DaMiEn~::,

6 kali?wooo dahsyat gler lu bro.haha
gwe skli pon naseb je..tu pon cinta monyet..hahaha

ps:kena bayar bro nk promote.haha

Encik Mohd Azizan said...

noor afzan,

yup..bile situasi tu di komplikatedkn,x kire la pe bnda skli pun mmg mnysahkan termsuk la cinta..

Encik Mohd Azizan said...

PutraRocker,

aku syorkn ko berkapel lps kawen je.br bez.hehe

Encik Mohd Azizan said...

Miss E said,

buta?
agaknye la.tp sebenarnye buta tu dtg dr phk laki dan pompuan.

pernah dgr x cinta itu buta?org yg mabuk cinta sperti meraba2 dalam kegelapan.
bagaimana plak dengan cinta?bukankah cinta hadir bile laki ngn pompuan bersatu..maka, dua2 adalh buta sekiranya saudari berkata sedemikian.

Encik Mohd Azizan said...

oranglidi,

harap2 la semua org mcm ni tp nak semua tu yg susah.masing2 ad pendrian mereka sndri

Encik Mohd Azizan said...

Tfaaaaaa,

mmg nice bg sesiapa yg memahaminye.hehee
ad termakan cili ke?hak3

Encik Mohd Azizan said...

Nine,

zaman sekolah pe brg.tu bkn cinta tu gatal namenye.haha

IxoR@ said...

Ixora setuju...

Perempuan kena bijak menangani masalah ini.

joegrimjow said...

dalam pemikiran
hurmm

FATIN kiddy said...

topik nie hangat btl. hehe.

bg sy plak, pompuan ngan laki sama je. perlu faham antara satu sama lain. bak kate lec sy "by heart" ekeke

Jack-O said...

peace be upon u,
"lelaki punya keinginan cinta yg berbeza dr wanita"

err..
sila jgn beri alasan utk bersama dgn yg lain hanye kerna kaum kamu mpunyai kuota.
prmpuan mngkn emotional tp harus incik2 adam tau, prmpuan juga rasional.
mcmne klu prmpuan pn ade keinginan cinta yg berbeza jgk?
ape jaminan dr incik2 adam skalian?

prmpuan xkn cpt melenting klu xde provokasi. klu tak, xkan wujud pepatah, klu xde angin xkn pokok bleh brgoyang.

skadar individual's point of view
peace!

Post a Comment

Nak komen? Silakan.