Nama! Satu Daya Tarikan


Bayangkan korang semua berada di alam persekolahan saat membaca artikel ini. Ini artikel pendek. Peristiwa ini semasa aku sekolah rendah dengan keyakinan yang tinggi memulakan hari pertama kelas. Alkisahnya, aku teringat [...]


Bayangkan korang semua berada di alam persekolahan saat membaca artikel ini. Ini artikel pendek. Peristiwa ini semasa aku sekolah rendah dengan keyakinan yang tinggi memulakan hari pertama kelas. Alkisahnya, aku teringat zaman kenakalan kanak kanak aku dulu. Benda pertama bila masuk kelas adalah sesi taaruf. Setiap orang melihat senarai nama.

Kalau nama yang agak canggih, up to date versi internet tu aku bajet empunya badan tu mesti punya muka lawa ala cinta laura dan body solid ala megan fox. Mungkin masa itu aku belum mengenali mereka. Kalau punya nama unik macam aku mmg menjadi tarikan. Bagaimana dengan sekolah satu jantina? Simpati aku buat sekolah satu jantina, korang telah terlepas satu nikmat dunia. haha!

Semua orang mempunyai nama. Begitu juga aku. Mungkin nama aku sedikit berbeza daripada korang semua dan ini merupakan keistimewaan bagi aku. Dipendekkan cerita, nama nama yang hadir dalam diri aku pun manis semuanya. Bagaimana dengan korang semua? Nama yang manis memang senang utk dimanjakan.ahaakz

Orang tua tua selalu cakap bila nak bagi nama anak nanti bagi la name yang elok elok. Pendek tak menjadi masalah asalkan membawa maksud yg baik. Kepada bakal bapa dan ibu, sila rujuk weluvpad-ia.

Kalau nama dah elok ditambahkah lagi keayuan, seksi maka senang lah untuk lelaki kacak seperti aku membuat pilihan yang bijak dalam memilih pasangan. hehe! Sebelum aku menoktahkan artikel ini, aku tinggalkan korang dengan satu persoalan. Jika anda bertemu dengan seseorang lelaki atau perempuan yang anda tapi punyai name yang bersifat kekampungan atau mudah difahami bersifat orang lama. Adakah anda mahu teruskan atau menoktahkan terus hasrat lamaran hati anda itu?

ps: Nama gua agak unik, encik mohd azizan.
pss: Agak2 kawen nanti sesuai tak kalau encik encik?
pss: Jangan terpedaya dengan nama

51 comments:

Farhana said...

Yeke nama kamu encik mohd azizan?? Wahhh.. Unik tu.. Heehee.. Nama ku Nur Farhana.. Salam knalan.. Heehee..

Amboi.. Watpe sampai nak putus ke ape ke..
Apa ada pada nama.. Yang penting itu hati maa.. Hee... Kan encik mohd azizan? Heehee.. =)

Akmar Anuar said...

ur name is "encik azizan bin...."

biar betik pakcik????
i tak caye!!!

x-(

paan said...

pasal persoalan yg ko tinggalkan tue.hmmm.bergantung pada nama tu kot.huhu.memilih gak...tapi xpe la..aku dah berpunya.hehe

IxoR@ said...

nama melambangkan keperibadian....setuju tak?

izzat aziz said...

klau nm perempuan ada farah depan.. mesti kena check pnglmn aku 4/5 prmpn nm farah memang cun habis. percayalah...hehe

miss lolly a.k.a luvfareda said...

nama saya joyah zabidah binti jumaat. nama panggilan joy.

sah aku kne tolak hidup2 utk dijadikan pacar. huhu. sob2.

Ady Syam said...

nama memainkan peranan penting kerana nama itulah yang akan dipanggil di akhirat kelak. semua org inginkan nama yang baik². kalau aku dijodohkan dgn nama kampungan aku tak kisah janji dia daripada keluarga baik² dan orgnya pun baik².

p/s: Ady Syam.. tapi ramai yg panggil edy syam.. :(

p/ss: kalau encik azizan dah keja kat opis tak perlu sebut 2 kali encik :P

my name is Ain said...

ada nama yg lagi teruk..tp xnk sebut kat sini..
xbaik..huhu

Ivy Metaga said...

selalu nya tiap2 kaum mesti ada nama2 yang tersendiri dan unik, tapi sekarang kurang dah org ingin meletakkan nama yang lama2 bagi anak mereka kan, skrg semua nama canggih2 kan kan zizan hehehehe...

░♥si lampu neon♥░ said...

ko dah nak berkahwen ke or ko dah nak beranak ni?

aimee said...

nama saye aimee. tp org sebut aimi.. patotnye amy.. dah tua2 kang org pggil nenek amy.. haha.. voggg~~!

Iqone_Dinie said...

name aku lak Ikhwan=bersaudara..hihihi..so sape yg nak bersaudara leh la erk..hihi....

azizwan(dot)com said...

maybe ada betul nya kot yg nama itu boleh memberi gambaran kpd tuan empunya diri.. kalau nama tu smart, org empunya nama tu pun smart juga dan begitulah sebaliknya.. tp tak semua la dan itu pasti. huhu..

nasib baik nama aku smart mcm org'nya. lalala..

p/s: nama kita hampir serupa dan maybe serupa kot cuma doktor yg tulis nama bro tu lupa letak huruf 'w'. hehe :)

azizan4444 said...

farhana,

yup,100% btol.itu la name ku.hehee

mmg btol hati lbh pnting tp name pun kdg2 melambangkan keperibadian seseorng itu jgk.:)

azizan4444 said...

akmar anuar,

mmg anda tidak akan percaya.utk pengetahuan anda semua org panggil saya encik termasuklah lectrer semua.hehe

azizan4444 said...

paan,

aku kdg2 memilih gak tp mujurlah semua yang hadir name sweet2 je.hehee

azizan4444 said...

ixora,

btol tu..name melambangkan keperibadian seseorng.

tp perasan x kdg2 kn,kite tgk name cantik,manis tp perangai ntah pape..ermmm..kite jgn tertipu dgn name.

azizan4444 said...

izzat aziz,

ang bia btol..klu cmni lps ni kn cri yang name farah la plk.haaha..

azizan4444 said...

miss lolly a.k.a luvfareda,

pergh dahsyat name kamu.msti hebat sape yg bg name kamu ni...hehe

azizan4444 said...

Ady Syam,

huu..kesian ko.naseb baik aku pggl name ko dgn btol. klu x lg kesian ko.hak3

ps:x cantik ke klu encik encik?hahaha

azizan4444 said...

my name is Ain,

siapakah itu? tp klu name tu teruk ad lg yg lebih teruk dan bgtu juga sebaliknye.huuu

azizan4444 said...

ivy metaga,

yup.tgk name ivy la..unik je.hehe..skang nk bg name anak klu x lebih 3 patah x puas ati.

kdg2 tu 3 name atas sorg individu.haahaa

azizan4444 said...

si lampu neon,

yup aku ingin kawen tapi 2 3 thn lg la.hahaa..anda bermnt nk kawen awal ke?org ckp kawen awl nikmat..hee

azizan4444 said...

aimee,

haha..mantap lorh name tu.nnti jgn gelak dpn cucu suda la.kiki

azizan4444 said...

Iqone_Dinie,

baru aku taw maksud name ko.name aku azizan,kuat berkasih..sape nak cri pakwe bole la contact aku.hahaha

azizan4444 said...

azizwan(dot)com,

agaknye cmtu la dulu wan..klu x mmg same la.sebijik.hahaa.

tp mslhnye dulu pihak polis yg dftar name,pihak hospital baru je.mungkin polis tu x smpt nk blajar ABC.kah3

nofeel said...

name saye mohd hassan...
name org lame.. huhu.. tapi ak x rase
lame pon.. hehe...
sape nak couple..
single nih.. hehe..

hanc said...

jijang lamo doH dok g sini~~ rindu dah weyyhhh~~

azizan4444 said...

nofeel,

name lame x ksh jnji baik budi pekerti..hehe

ko nak awek ke?cni ramai awek mantop.haha

azizan4444 said...

hanc,

tu la psl,kami pon kangen bangat same kamu..

Eazy Izzuddin said...

hey
nama ku Mohamad Izzuddin Helmi Roslan @ Eazy Izzuddin, hehe

mohdisa said...

wah, dah lama aku tak jenguk blog ni. dah macam2 ketinggalan. sorry bro.

nnt aku baca semua yang aku tinggal yerk. aku bz skit skg ni. :)

beliamuda said...

nama aku pun unik juga.. tak ramai yang guna nama sama ngan aku dalam Malaysia nih.. hehe~~

denaihati said...

nama ni kira macam branding juga kan...tu yang sekarang nama canggih-canggih..kalau dulu ya lah nama ikut suka je..makna pun tak ada!!!

azizan4444 said...

Eazy Izzuddin,

sweetnye name tu.ad sesape berkenan ke?hahaha

azizan4444 said...

mohdisa,

haha..ko memanjang bz.aku xtaw la ko bz ngn pe lagi.klu ngn awek maxis tu x dah kot..erm ntah la.kah3

azizan4444 said...

beliamuda,

unik yg mcm mane tu bro.agk2 bpe org same name ngn ko tuh.hehee

azizan4444 said...

denaihati,

aah..juga mnjadi trend masa kini.mmg canggh manggeh name sorg2 tu.kkdg nak sebut pun terlebit lidah.

luvida said...

nk enteprem ley x..
lalalallala~
http://luvida-ajourneyofmine.blogspot.com/2009/06/kisah-name-saye.html

azizan4444 said...

luvida,

begitu asalnye ek.hee

FATIN kiddy said...

mr zizan,

tingat plak time skolah dulu name sy fatin farhah

tp rmai cikgu2 panggil fatin farhan.. Adehh.. susah sgt dorg nak ingt name sy yg x baper nak unik nie..haha

Encik Azizan said...

fatin kiddy,

yeke? huu..mungkin menampakkan sifat kelakian kot.ngee

same la ngn kawan zizan.awie jadi awien.hahaha...

mohdisa said...

aku bz memikir masa depan aku yang kabur jerk. aku pun tak tahu kenapa. bz atau tidak, tp mesti nak jadikan bz jugak. haha

Encik Azizan said...

mohdisa,

kabur ok lagi bro,jgn gelap suda.yg tuh mmg xde harapan kot.hhehhe

zafa said...

aku penah dengar yg pelik gak...
nama dia hafizah h harimau...
cikgu aku citer..dia ckp nama kawan dia.
masa nk tulis dlm surat beranak tu, org yg tulis tu tnya cmner...bapak dia ckp la HAFIZAH....yg last skali tu dia ckp huruf H...harimau...jd la nama dia hafizaha h harimau

azizan4444 said...

zafa,

haha..lawak gak klu dgr cte cmni.kawan aku salahtudin.

asal nk bg name salehudin.bapak die ckp salah trus jdi salahtudin.huhu.kbetulan polis yng daftar mase tu name din.

Nazif Yang Cute said...

Aku pernah minat kat seorang awek yang namanya sangat la unik..
sampai adik aku yang baru lahir pun aku nak namakan sama nama ngan awek tuh..
giler ar..

azizan4444 said...

Nazif Yang Cute,

cte ni same la ngn cte kawan ak. disebabkn terlalu mnt ngn sorg pompuan tu,ayah die bg name pompuan tu kat die..naseb baik comel.haha

Anak Gemilang said...

ngehehe. nama? eiks.
ramai org kata nama sy unik. ekekeke..
makseh mak ayh.. bg nama tu.. hihihi

SyamZone said...

Asal ada nama sudah (klu x de nama susah pulak orang nk panggil)...Apa yg penting mempunyai maksud yg baik...Btol bro? hehe...

LuVidA^^ said...

huhu..klaka lak bace cte2 kt ats komen ni..
:)

Post a Comment

Nak komen? Silakan.