Miss : Hilang atau Rindu?


Salam pekaba tuan puan? Kali ni saya publish satu artikel yang dah lama saya simpan kat draft. Miss? Apa tuan puan akan pikir bile dengar perkataan ni ?. Bagi saya banyak maksud, hilang atau rindu adalah dua perkara yang saya nak fokus [...]


Salam pekaba tuan puan? Kali ni saya publish satu artikel yang dah lama saya simpan kat draft. Miss? Apa tuan puan akan pikir bile dengar perkataan ni ?. Bagi saya banyak maksud, hilang atau rindu adalah dua perkara yang saya nak fokus untuk miss. Saya tak berapa expert bahasa mek salleh ni. Kalau tak betul makneya kurang tepat la tu, bukan salah. Kita orang melayu kena cuba walaupun x pandai? Setuju? Melayu boleh katakan.

Tetapi sebelum saya pergi lebih jauh, saya nak cerita skit zaman kanak kanak yang serba indah dulu. Dulu kat sekolah, saya ada seorang cikgu, pompuan , cun , cantik, sexy dan tinggi ala miranda kerr la saya katakan. Saya kacak dia cantik, apalagi budak sekolah memang nakal. Cikgu lepasan ijazah, luar negara plak tu. Pergh meleleh beb. Die ajar saya omputih. jadi terpaksalah saya paggil die miss. Tapi dia marah saya. Sebab pe tuan puan? Saya panggil die miss kol. Jangan gelak. Tu kisah saya muda muda dulu. Kisah miss miss. Haha!

Berbalik pada topik kita arni, saya pasti tuan puan hari hari setiap masa sebut perkataan miss bagi yang sedang mabuk cinta. 'Sayang, i miss u. Miss u so much.' Tu bukan saya, ini ayat klise orang mabuk cinta. Kalau saya macam ni, "aku kangen bangat sama kamu" sebab saya ada cewek bukan awek.

Dalam bahasa mudah miss ni saya definisi sebagai rindu tapi tu terjemahan mek salleh ke melayu bukan definisi perkatan miss. Haha!

"John, mane ko menghilang pagi tadi ? Cakap nak ajak aku lepak mapley. Aku miss la match Liverpool tadi. Dah la draw, memang loserfool la team aku ni." Cakap Marc. Itu cakap Marc, cakap saya lain pula, "yeah! Arsenal menang. Menang besar beb 4-1. Nasib baik saya tak miss. Tak sia sia jaga ke pagi" Tuan puan bole tengok bagaimana perkataan ini sangat popular di kalangan kita.

Saya bagi contoh lagi senang nak paham, Dol, ko ada nampak wallet aku x? Wallet aku miss la, lupe letak. Tu maksudnya hilang.

Mengikut teori saya, benarlah rindu itu hilang tapi hilang tak semestinya rindu walaupun dalam mek salleh perkatan yang sama. Saya rindu dan hilang 'miss kol' saya time sekolah dulu. Haha! Cikgu, i lap u. U lap i. Ok kawan. babaiz.

ps; saya ada bukak cawangan baru. jom gosip http://azizankadir.com/

31 comments:

Mr. Cuz said...

i miss u bro..hahaah yg tu rindu ek??
aku td near miss jer dgn kete tu..ni untuk plak bro??haha untuk eksiden..
krenye klu miss awek tu maksudnya hilang la ek bro..

Encik Azizan said...

op kos i rundu u..xkn la u x taw..

pnjg lgi umor ko..syukur..
miss awek tu bkn mksdnye ilang..mksdnye korang laki x cukup ilmu tackle lg..meh aku ajarkan..hahaha

cybernetic88 said...

ye btol melayu boleh. haha.

sok i miss kol u ye syg. haha. miss jgk bro. hee.
sabtu jgn lpe miss bola noh kt bukit jalil. smngt ko ni. haha

kenwooi said...

well.. it can mean both..
depending on how you build the sentence.. =)

kenwooi.com

Encik Azizan said...

cybernetic88,

melayu mmg boleh..sbb tu snggup curik cam nine..lenkli jgn anta kat kedai melayu klu nk repiar bnda2..

pe barang mis kol..tu kelas orang xde duit..kol trs..sabtu ni insyaAllah..hehe

Encik Azizan said...

kenwooi,

btol3..adeyh mcm upin dan ipin plk..haha

wazy said...

hehehehhe

miss - rindu la

maksud ke 2

miss -hilang

tapi aku lagi suka guna yg rindu tu hihihi

Cik aiNa said...

hahaahaa..i lap lap u tu.
i miss u..maknanyer..i hilang u..
eeee. xnak pakai ayat ni lg la pasni.

Encik Azizan said...

wazy,

awek shat?tu je aku nk tnye bro..aku expert bab2 cenggini..haha

Encik Azizan said...

Cik aiNa.

lap2 ni guna lps kawen..lg sesuai..haha

wazy said...

Encik Azizan :

ehehehe
awek sihat je :),bila tgk entry ko ni aku terus sms dia "I Miss U So Much Dear" buat kali yg ke 10

Encik Azizan said...

wazy,

bertuah awek ko..dpt bopren yng setia gtew..hehehe..semoga epi sokmo lah kawan..

sophie said...

due2 ejaan same..bhasa mat salleh mengelirukan..

zatil hidayah said...

miss jijan laaaa... hahaha..

(",)

haa apekah itu?

joegrimjow said...

nape kena kaitan dengan liverpool??
aku flag blog ni!!!

Encik Azizan said...

sophie,

sophie mesti yg rindu je kan?hehe

Encik Azizan said...

zatil hidayah ,

tu mksdnye kn klik nuff kt blog ni..haha

Encik Azizan said...

joegrimjow ,

tu untk kawan2 ku yg selalu kutuk arsenal..bajet lpool dorg hebat..hahah..

al-Wann said...

bro nak kenl miss ko tue..he2..

||| PöJìé PööH ||| said...

Bagaimana pula dgn Miss yg merujuk kepada Cik??
Xmo huraikan??
Hhehehe!

Encik Azizan said...

al-Wann,

miss aku tu cikgu wann..takut aku nk ngorat..tp dulu klu essay aku nk a bole la ayat2 die.haha

Encik Azizan said...

||| PöJìé PööH |||,

bro, kisah cikgu yang aku crta tu dah merujuk cik la tu.hehe...ssh kn nk paham aku menulis bro?hehe

my name is Ain said...

i missed the bus..

saya tertinggal bas atau saya terind bas? hehe

10 missed calls...

10 panggilan tak berjawab atau 10 panggilan terindu?

izzat aziz said...

depemd pada pergunaan kat ayat..
miss bleh jadi gak miss timah..haha

Nine said...

i miss u abang zan..abg zan miss i tak ? haha..

depends on ayat rasanya ...tapi kalo untuk cik, mmg miss kut..

kadang2 aku melawak camnih gak kat sms ngan member2 pompuan aku..hehe..

DilOt said...

aku nak 'mis'kol ko leh tak..

haha..no pun xde...

miskol?haha..hentam sajela labu...

x-po said...

i miss my ex...wawawawa

mello said...

i miss someone that i missed long time ago.. btol ke? kakakaka

ajie said...

miss nombor sikit lagi nak kena... hehehe

LuVidA^^ said...

i miss my baby. sobss

unwanted said...

i miss u honey..hahahha

Post a Comment

Nak komen? Silakan.